latinica  ћирилица
20/10/2016 |  11:00 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Приједор први пут домаћини Седмице европског филма

Град Приједор идућег мјесеца биће домаћин Седмице европског филма, најавила је директор кина "Козара" Сафира Карахоџић.
Приједор - кино Козара - Седмица европског филма - Фото: СРНА
Приједор - кино Козара - Седмица европског филмаФото: СРНА

"Претходних седам пута Седмица европског филма у БиХ одржавала се само у Сарајеву, а ове године организатори су донијели одлуку да манифестација путује и у друге градове, односно у Приједор и у Зеницу и ми смо почаствовани тиме", рекла је Карахоџићева.

Организатор је ЕУНИК, европска мрежа институција културе чији огранак у БиХ броји 15 земаља чланица, од којих осам учествује у програму овогодишње Седмица европског филма.

"На овај начин организатор настоји да своје програме који промовишу европску културу и вриједности приближи што већој и што широј публици у БиХ", додала је Карахоџићева.

Осма по реду Седмица европског филма у БиХ почиње данас у Зеници и траје до 27. октобра, а у Приједору ће бити одржана од 9. до 16. новембра.

"Публика ће имати прилику да види по један филм из Чешке, Шпаније, Аустрије, Мађарске, Њемачке, Румуније, Пољске, и Холандије а улаз за све пројекције је бесплатан", истакла је Карахоџићева.

Ријеч је о филмовима "Идемо на море" из Чешке, "Анђео Будимпеште" из Шпаније, "Мрачна долина" из Аустрије, "Викенд" из Мађарске, "Четири краља" из Њемачке, "Два лото листића" из Румуније, "Џек Стронг" из Пољске и "То су била времена" из Холандије.

Извор: СРНА