latinica  ћирилица
27/10/2016 |  10:36 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

На Сајам књига долази Еуген Шуљгин

Пети дан 61. Међународног сајма књига у Београду резервисан је за Школски дан и богат је програмима намијењеним ученицима, наставницима и библиотекарима, а међу најинтересантнијим догађајима је промоција књиге Еугена Шуљгина.
Еуген Шуљгин (Фото: Arhipelag /Promo) -
Еуген Шуљгин (Фото: Arhipelag /Promo)

Норвешки романсијер руског поријекла, Еуген Шуљгин (75) долази на Сајам поводом промоције првог српског издања неког његовог дјела. Ријеч је о мјешавини друштвеног и крими романа "С неког другог свијета" у издању Архипелага.

"С неког другог свијета" је роман о Истанбулу, о савременој Турској, токовима њене историје и традиције, о увијек изазовном сусрету Истока и Запада. Писац Самуел Самлер долази у Истанбул на књижевни фестивал, али ту убрзо упознаје узбудљиву политичку и друштвену стварност подијељене земље, паралелни живот великог града, подземни Истанбул, опозиционе и курдске групе, прогоњене медије и новинаре, страх и цензуру у новим видовима, гуленисте и ердоганисте, трагове византијске прошлости и слику обновљеног исламизма, богатство градског живота и истину о злогласним Ф затворима.

Еуген Шуљгин рођен је у Ослу. Отац му је познати сликар Александар Шулц (1901-1981) о коме је касније написао монографију. Еуген је студирао класичну археологију и историју умјетности у Упсали и Стокхолму. Објавио је шест романа и двије књиге приповједака.

Године 2014. добио је награду Удружења писаца Норвешке за животно дјело. Дуго је био генерални секретар Међународног ПЕН, а од прије три године је почасни потпредсједник. Као предсједник ПЕН комитета "Писци у затвору" путовао је у многе крајеве свијета настојећи да помогне борбу за слободу говора и акције ослобађања писаца, издавача и новинара. Посљедњих година живи у Ослу и Истанбулу.

Школски дан на Сајму књига намијењен је организованим посјетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Издавачи за школски дан припремају посебан програм намијењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима.

Поводом Школског дана Сајам ће посјетити министар просвјете и образовања Младен Шаранчић, а очекује се и око 5.000 ђака из цијеле Србије.

Данас ће у сали "Иво Андрић" бити додијељене сајамске награде и оцијењена годишња издавачка продукција у категоријама: Издавач године, Издавачки подухват године, Дјечја књига године, Најљепша књига, Награда за издавача из дијаспоре на српском језику, Посебно признање за допринос у области науке, Специјално признање за издавача, књигу или стрип, Специјално признање за младог дизајнера, Награда "Доситеј Обрадовић" страном издавачу за континуиран допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

Извор: Агенције