latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:50 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Чека се одговор сиријске опозиције на нацрт Устава

Москва чека одговор сиријске наоружане опозиције на нацрт новог Устава Сирије који јој је достављен, рекао је данас главни руски преговарач на састанку у Астани Александер Лаврентијев.

Он је рекао да су нацрт Устава припремили руски специјалисти и да је документ достављен сиријској наоружаној опозицији, пренио је ТАСС.

Лаврентијев је рекао у обраћању новинарима да се нада да ће опозиција бити активнија у правцу покретања политичког процеса, рада на новом Уставу и његовом усвајању на референдуму или кроз неку другу форму изражавања воље сиријског народа.

Руски званичник је додао да би послије усвајања новог врховног закона требало да се одрже парламентарни и предсједнички избори.

Лаврентијев је изјавио да овај процес треба да води сиријски народ и да све више напружаних група у Сирији жели да се укључи у прекид ватре.

Он је напоменио да наружана опозиција треба да буде пуноправни учесник предстојећих мировних разговора у Женеви.

Лаврентијев је изјавио да је нарушавање прекида ватре у Сирији регистровано на обје стране, али да су државне снаге морале да одговоре на провокације са стране терориста.

Шеф руске делегације на састанку у главном граду Казахстана рекао је да су војни стручњаци успјели да направе мапу и раздвоје опозиционе борце од терориста из "Исламске државе".

Лаврентијев је нагласио да руска војска чини све да осигура да не буде кршења прекида ватре са стране сиријских државних снага.

Извор: СРНА