latinica  ћирилица
01/03/2017 |  20:36 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Петрово: Почео тродневни Фестивал руског филма (ФОТО)

У Петрову је вечерас почео тродневни Фестивал руског филма, те отворена изложба "Русија-корјени православља" на којој су представљене фотографије неких од најзначајнијих докумената и икона Руске православне цркве.
Петрово: Фестивал руског филма - Фото: СРНА
Петрово: Фестивал руског филмаФото: СРНА

Фестивал је отворио други секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ Антон Соколов, који је истакао да ће приказивање руских филмова у Петрову допринијети размјени и продубљивању културне сарадње.

Свештеник Јован Михајловић истакао је да је вечерашњом изложбом фотокопија руских историјских црквених документа указана велика част Петрову и да се у изложеним документима осјети нераскидива веза између Српске и Руске православне цркве кроз писмо, фотографије храмова, јеванђеља и икона.

Петрово: "Русија, коријени православља"

Директор Културно-туристичког и спортског центра Петрово Мира Максимовић каже да је за изложбу нарочито заинтересована млада публика, те је изразила наду да је ријеч о почетку дугорочне сарадње са Амбасадом Руске Федерације у БиХ.

Замјеник начелника Петрова Младен Никић поручио је да ће током тродневног фестивала грађани ове локалне заједнице имати прилику да се боље упознају са културом руског народа.

Фестивал, који је отворен пројекцијом филма "Посада" режисера Николаја Лебедева, траје до 3. марта, а сваке вечери од 19.00 часова биће приказан по један филм, док ће улаз за посјетиоце бити бесплатан.

Сутра је на репертоару филм "Романови, крунисана породица" режисера Глеба Панфилова, док ће у петак, 3. марта, бити приказан филм "Легенда бр. 17" режисера Николаја Лебедева.

Фестивал је организован у Мултимедијалном центру Дома културе, уз помоћ Амбасаде Руске Федерације у БиХ и Културно-туристичког и спортског центра Петрово.

Извор: СРНА