latinica  ћирилица
03/05/2017 |  08:18 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Интерпол објавио црвену потјерницу за Неџадом Херендом (ВИДЕО)

Интерпол је и званично објавио црвену потјерницу за Неџадом Херендом, главним егзекутором злогласне тајне терористичке јединице Шеве, који се већ двије деценије скрива у Холандији.

Шеве су дубоко умијешане у бројне злочине, а поред ратних, терете се и за низ политичких убистава у Федерацији БиХ.

На интерполовој црвеној потјерници Херенда се нашао због злочина над осморицом резервиста ЈНА у Великом парку априла '92. Као непосредног извршиоца, заједно са Едвином Јусићем за којим је такође расписана потјерница, на мјесто овог злочина ставља га и оптужница против Драгана Викића и још тројице оптужених, којима је суђење почело прије два мјесеца. 

Цитат из оптужнице: "Уз Викићево знање заробљеници су спроведени у подрум Дома, а затим у Велики парк, гдје су их, након малтретирања, оптужени Узуновић и Човчић с њима познатим лицима, међу којима су били Неџад Херенда и Едвин Јусић, убили пуцајући из ватреног оружја".

Овај злочин био је и почетак крвавог пута Шева, потврђивали су и сами Бошњаци.

"И онда Херенда отвара причу почевши од Великог парка гдје су побијени војници, да их је побио уз напомену - па шта радило се о четницима", рекао је бивши агент АИД Еид Гараплија.

Бошко Бркић и Адмира Исмић – сарајевски Ромео и Јулија при покушају бијега из Сарајева. Дјевојчице Наташа Учур и Милица Лаловић на Грбавици. Француски припадник мировних снага – дуг је црни списак злочина Шева. А служио је Херенда, заједно са осталим Шевама, и за одрађивање прљавих послова у међусобним бошњачким разрачунавањима. Ова група за ликвидацију у потпису је и покушаја атентата на Сефера Халиловића '93. при којем су убијени његова супруга и њен брат.

Јја сам оптужио Бакира Алиспахића, Фикрета Муслимовића, Енвера Мујезиновића, Неџада Херенду, браћу Шошић. Дакле њих сам у мојој оптужници сам ја написао на основу доказа које ја имам, ја сам те људе оптужио", рекао је бивши начелник ГШ тзв. Армије БиХ Сефер Халиловић.

Оптужби је било на претек. Али без епилога, јер је прање и скривање трагова Шева који су убијали за рачун државе, до сада било јаче. 

"Остаци те групе су прије свега Херенда који није изведен пред лице правде, његов компањон Шошић који није изведен пред лице правде и ини који су учествовали, који су припремали разноразне специјалне инјекције са отровима. Значи постоје и они који су прикривали њихове злочине, они су данас инволвирани у највише правосудне и тужилачке функције, па и новинарске", додао је Гараплија.

Након расписивања потјернице за очекивати би било да Херенда буде ухапшен и испоручен БиХ. Да од оваквог расплета многи у бошњачком корпусу стрепе није никаква тајна – злогласни Херенда за многе је и опасан свједок. Осим Великог парка имао би шта Херенда да каже и о убиству некадашњег помоћника АИД-а Неџада Угљена о чему је отворена нова истрага у бх тужилштву, али и бројним другим политичким убиствима чије је истраге у протекле двије деценије, Сарајево свјесно прикривало, опструисало и гурало под тепих. У јавности су присутне спекулације да је Херенда у Холандију средином 97-е дошао у статусу заштићеног свједока Хашког трибунала у предмету који се у то вријеме припремао против Алије Изетбеговића.