latinica  ћирилица
28/06/2017 |  07:33 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Видовдан обиљежен широм Српске и Србије (ФОТО/ВИДЕО)

На Равној Романији одржана је централна манифестација поводом Видовдана-крсне славе Војске Републике Српске.
Обиљежавање Видовдана- крсне славе Војске Републике Српске - Фото: РТРС
Обиљежавање Видовдана- крсне славе Војске Републике СрпскеФото: РТРС

Дан када је војска Цара Лазара на Косову одбранила хришћанство, није случајно изабран за крсну славу ВРС, поручено је са Романије. Борци Романије и Сарајевско-романијске регије у стварању Српске дали су немјерљив допринос.

Видовданске свечаности почеле су служењем Свете архијерејске литургије и парастосом погинулим припадницима Војске Републике Српске у манастиру Светог Георгија- романијској Соколици, на чијим су зидовима исписана имена 4.000 припадника ВРС из Сарајевско-романијске регије, погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Бесједећи о Видовдану владика Бихаћко-петровачки Атанасије, рекао је да је све данас присутне на Романију сабрала свјетлост Христова и дјела српских витезова који нису животе жалили да сачувају свој народ и вјеру хришћанску.

Централној прослави Видовдана присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Српске је истакао да је Видовдан дан када се срећу људи са различитим погледима и политичким опредјељењима, али сви јединствени у ономе што је најважније - а то је очување Републике Српске.

Напомињићи да је о Видовдану много тога речено, Додик је нагласио да је имао част, задовољство и ријетку животну прилику да је као посланик Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци гласао за Закон о формирању Војске Републике Српске која је изникла из народ и која је показала све своје способности да одбрани свој народ и српска огњишта током протеклог рата.

- Воља Војске Републике Српске и српског народа да брани огњишта, домовину, отаџбину, српски народ, наш идентитет, језик, вјеру, право на крсну славу увијек је овдје на Романији била на високом нивоу. Та воља данас мора да буде још јача - поручио је Додик.

Истакао је да сви морамо да будемо окупљени око Републике Српске и да максимално искористимо све шансе за њен развој и раст.

Фото: РТРС

Додик је нагласио да је као предсједник Републике поносан на рад предсједника Борачке организације Српске у настојању да обезбиједи бољи статус бораца, али и чињенице да се као организација издигне изнад политичких и других процеса, те постане мјесто моралног процјењивања онога што се ради у име и за добробит Републике Српске.

Предсједнику Српске данас су представници "Ноћник вукова" из Русије, који су присуствовали централној прослави на Равној Романији, уручили икону, поклон вође руских "Ноћних вукова" Александра Залдастанова Хирурга.

Централној прослави на Равној Романији присуствовао је и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Иванић је рекао да је Видовдан дан који је обиљежио српску историју и који све Србе обавезује да му се стално враћају.

- Без Видовдана нема Срба још од Косова. Видовдан је обиљежио и наше коријене и нашу историју и наше темеље - истакао је Иванић обраћајући се званицама.

Честитајући војницима и официрима крсну славу, Иванић је изразио задовољство присуством овој манифестацији.

- Драго ми је да сам данас овдје из два разлога - први јер је Видовдан дан који је крсна слава ВРС, а други разлог јер се крсна слава обиљежава на Романији, планини која је понос српског народа, која је дала људе који су били кључни стубови ВРС и јединице које нису губиле него побјеђивале - истакао је Иванић.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, предсједник Српске постхумно је одликовао 200 бораца, Медаљом заслуга за народ.

Честитке војницима упутили су премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.

Први пјешадијски батаљон Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ обиљежио је данас у Бањалуци крсну славу- Видовдан.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је данас на Сокоцу да положај борачких категорија, које су најзаслужније за стварање Српске, није онакав какав би требало да буде и да га је неопходно што прије побољшати.

Савчић је нагласио да су три највећа проблема са којима се суочавају те категорије - непоштивање Закона о правима бораца при запошљавању, статус Борачке организације која је изједначена са осталих 29 постојећих у Српској и неистраживање догађаја из одбрамбено-отаџбинског рата.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је Видовдан можда најзначајнији датум у историји српског народа, оличење херојства, националног уједињења и борбе за слободу.

Парастос у цркви Лазарица (Фото: РТРС)

Командант Трећег /Република Срспка/ пука Оружаних снага БиХ Недељко Копуз рекао је да Видовдан заузима посебно мјесто, не само у срцима и памћењу, већ у цјелокупној историји српског народа.

Он је нагласио да је то био и остао симбол саборности и одлучности да кроз вијекове српски народ остане на овим просторима.

"Као и кнез Лазар када је повео војску на Косово, тако се ми прије 25 година нисмо уплашили свјетске завјере која је попримила застрашујуће размјере, а Војска Републике Српске није устукнула пред великом свјетском силом, пред толиким изливом мржње и свакодневним лажима", рекао је Копуз на Равној Романији, гдје је одржана централна свечаност прославе Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

У Цркви Светог Великомученика кнеза Лазара у бањалучком насељу Лазарево служена је Света архијерејска литургија и парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас.

Парастос у цркви Лазарица (Фото: РТРС)

Командант Првог пјешадијског батаљона Саво Видаковић навео је да припадници ове војне формације годинама баштине и његују традиције Војске Републике Српске, те показују заједништво са народом. Истакао је да је Видовдан важан не само за бивше борце ВРС, већ и садашње припаднике ОС БиХ из реда српског народа.

Генерал Војске Републике Српске Драгомир Кесеровић нагласио је да је значајно обиљежавати Видовдан, како се не би заборавило дјело ВРС, која је заједно са народом и политичким руководством изградила Српску.

- Српска је творевина која има перспективу и без које нама не би било опстанка на овом простору - поручио је Кесеровић.

Припадници Трећег пјешадијског пука Видовдан су традиционално обиљежили и у касарни "Козара" са свештенством и вјерницима Српске православне Црквене Општине Лазарево.

Предсједник Српске Милорад Додик након обиљежавања Видовдана на Равној Романији, у Андрићграду је присуствовао отварању Сајма књига и откривању споменика Мехмед-паши Соколовића у Вишеграду.

Патријарх српски Иринеј служио је парастос косовским јунацима на Газиместану, пред великим бројем окупљених Срба, пристиглих из свих крајева Србије.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, на обиљежавању Видовдана у Крушевцу, да Срби никада више не смију да се дијеле, да морају да баштине, чувају и одбране највеће вриједности - независност и слободу.