latinica  ћирилица
24/08/2017 |  19:18 ⇒ 25/08/2017 | 08:20 | Аутор: РТРС

"Пељешки мост" подијелио и струку и политику (ВИДЕО)

Техничка финализација одговора на Упитник Европске комисије требало би да буде завршена до 1. септембра, информисала је Дирекција за европске интеграције - Савјет министара.
Пељешки мост - Фото: vecernji.hr
Пељешки мостФото: vecernji.hr

Најављена расправа о изградњи Пељешког моста одгођена је за сљедећу сједницу, јер данашњој није присуствовао министар Исмир Јуско.

Пројектовани случај "Суторина" и због тога вишемјесечно гложење са сусједном Црном Гором, тек што смо потиснули у заборав, на помолу је исти или сличан - "случај Пељешки мост" - овај пут са Хрватском.

Поново у предизборно вријеме "ексклузивни" тумачи историје, географије и других наука у БиХ, успјели су да подијеле не само политику већ и науку. Узбуркала се "виртуелна сарајевска морнарица" али тек када је Европа својој најмлађој чланици додијелила више од 350 милиона евра за градњу моста.

Да ли је Хрватска прије него је новац додијељен "преварила" Европу како су сви услови за градњу моста испуњени !? Или "ексклузивци" сада варају и народ и институције!?

Како год у Сарајеву и политика и наука "хватају се за суверентитет" БиХ. И "траже" аргументе да се, још незапочета изградња Пељешког моста стопира! Затвориће мост, кажу коридор и “пловни пут“ који Неум спаја са међународним водама. Градњу комшијама условљавају годинама већ неријешеним питањем, поморске границе.

- Суверенитет је епиконтинентална, дно мора, водени стуб изнад мора – то је све суверентитет. Хрватска мора пристати на разграничење на мору и онда можемо говорити о неком статусу моста. Она само има копно са једне и друге стране обале, каже лефоном Шевал Ковачевић, Поморско друштво БиХ.

И баш ту, на својим обалама жели да гради, стиже Сарајеву одговор из Загреба.

- Тврдња да Хрватска не може започети градњу моста, јер још није утврђена граница није утемељена. Пељешки мост ће се градити на хрватској територији, подаље од мјеста разграничења двије државе. Линија средине не залази у морско или подморско подручје испод моста. Није ни у непосредној близини моста, поручује Даворин Рудолф хрватски експерт за међународно право.



Помијешане су, у Сарајеву кажу, крушке и јабуке – односно граница на мору између двије земље и тзв. “нешкодљив прилаз Неуму“! А мијешати се не могу! Поготово што је стручна комисија двије земље још прије деценије заједнички усагласила, "нешкодљив прилаз бродова Неуму".

И ове димензије Хрватска је пројектујући будући мост, испоштовала. Оставила могућност да се у Неуму граде пристаништа за мегакрузере, танкере, носаче авиона.... Но, за Сарајево опет недовољно!

- Ма свашта назовемо заштитом интереса БиХ, оно што знам Хрватска наставља пројекат јер 80% средстава је обезбиједила ЕУ и то је за Хрватску значајан пројекат који је презначајан и за БиХ, истичер Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Остане ли Хрватска досљедна својим плановима, а БиХ експериментима, извјесна је још једна тужба против комшија пред међународним арбитражним и иним судовима. А горчину претходне – истог иницијатора – против Србије због геноцида, још ни прогутали нисмо!