latinica  ћирилица
03/10/2017 |  19:04 ⇒ 04/10/2017 | 09:25 | Аутор: РТРС

Додик: Дупли стандарди поново усмјерени против Срба (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је званични Брисел, ставом о референдуму о независности у Каталонији, још једном на површину избацио сву непринципијелност међународне заједнице.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић пита - како онда Србима у БиХ објаснити да не треба да иду на референдум? Стручњаци поручују - упркос притисцима странаца, српски народ има право на референдум, и то су показали када су одрбранили Дан Републике.

Каталонија је показала да међународно право важи само за одабране и да ће бити примјењивано селективно, оцјењује предсједник Додик, додајући да су двоструку стандарди међународне политике, поново усмјерени против Срба.

- Таква политика нас је оснажила у увјерењу да без аутономије која нам је додијељена у Дејтону нема ни нашег опстанка. Кршење и непримјењивање међународног права најбоље смо осјетили ми у Републици Српској, гдје је такозвана међународна заједница умјесто примјене готово урушила један међународни споразум свакодневним интервенисањем, чиме је створила неподношљиву БиХ, поручује Додик.

Европска унија, сматрају стручњаци, осудила је потез власти Српске када је прошле године одржала референдум о Дану Републике, док се у случају Каталоније, то није догодило.

- Нико није сатанизовао Каталонце зато што су одржали референдум док су Срби и српски политичари били буквално сатанизовани што су одржали референдум. Е то је неприхватљиво, напомиње Александар Павић, политиколог.

Предсједник Српске при том истиче питање Косова гдје је међународно право примјењено селективно.

Ако Каталонија не може на референдуму да каже жели ли да остане у саставу Шпаније, како је Косово без референдума, једном декларацијом, одлучило да није у саставу Србије?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да је Европска унија признавањем Косова отворила Пандорину кутију, која се неће зауставити на једнострано проглашеној независности јужне српске покрајине. Таквих случајева, тврди Дачић, има широм Европе.

Када Република Српска у облацима говори о референдуму, онда је то антиевропски, антицивилизацијски и антисрпски. Како ће сутра објаснити послије каталоније Србима у БиХ да не треба да иду на референдум, пита Дачић.

Професор међународног права Тибор Варади сматра да став Европске комисије да Косово и Каталонија нису упоредиви зато што је Шпанија чланица ЕУ нема упориште у међународном праву. Међународни суд правде, истиче није дао одговор да ли је независност Косова у складу с међународним правом.