latinica  ћирилица
18/05/2018 |  10:49 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Специјалци ХНК зауставили конвој са мигрантима (ФОТО/ВИДЕО)

Пет аутобуса са 270 миграната који су јутрос из Сарајева кренули ка азилантском центру Салаковац код Мостара полиција је зауставила у Коњицу и вратила на Иван седло.

Мигранте је зауставила специјална полиција, а аутобуси тренутно стоје на Иван седлу које је у надлежности Кантона Сарајево.

Према незваничним информацијама, одлуку о заустављању донио је комесар МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, али о томе нема званичне потврде.

Портпарол Владе ХНК Перо Павловић није знао да ли постоји одлука Владе или МУП-а о заустављању миграната.

У азилантском центру Салаковац гдје је све било спремно за пријем миграната немају никаквих информација о забранама. 

Извор из Владе ХНК-а изјавио је да нема забрана, али ни било каквих других одлука државних органа, од ентитета, кантона, до града.

"Нису људи шаховске фигуре да их може неко помјерати како хоће, без плана и програма, без одлука мјеродавних државних органа у координацији са ентитетским, градским и кантоналним органима", рекао је један од чланова Владе.

Илегални мигранти који су посљедњих мјесеци живјели у парку код сарајевске Вијећнице јутрос су у пет аутобуса пребачени ка избјегличком центру Салаковац, рекла је портпарол МУП-а Сарајевског кантона Сувада Кулдија.

Према њеним ријечима, мигранти су се добровољно спаковали и није било никаквих проблема, нити присиле.

Министар безбједности Драган Мектић рекао је да је издао наређење да се конвој са мигрантима не смије вратити из ХНК на подручје Кантона Сарајево.

"Влада ХНК нема право да сторнира одлуку бх. институција. То је, према мом мишљењу, државни удар", поручио је Мектић.

Он је рекао да је у припреми документација у вези са инцидентом око миграната на подручју Коњица која ће што прије бити упућена Тужилаштву БиХ.

"Добио сам информацију да је враћање аутобуса с подручја Херцеговачко-неретванског кантона наредио полицијски комесар кантоналног МУП-а Илија Ласић. Нисмо ступили у контакт ни са представницима кантоналне Владе, нити са представницима МУП-а. Не желим да било с ким преговарам у вези с поштивањем закона и устава. О томе нема преговора", истакао је Мектић.

Према његовим ријечима, Ласић је незаконито именован и незаконито се налази у статусу полицијског комесара Херцеговачко-неретвнанског кантона.

"Имам информацију да му кантонално Министарство финансија уопште не исплаћује плате, зато што је у незаконитом статусу", рекао је Мектић за "Кликс".

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић изјавио је да су јаке полицијске снаге на линији између Кантона Сарајево и Херцеговачко-неретванског кантона зауставиле аутобусе с мигрантима и нагласио да мигранти неће бити враћени у Сарајево.

"Седам возила, два комбија и интервентне јединице су сачекале и нису дозволиле улазак аутобуса с мигрантима на подручје Херцеговачко-неретванског кантона. Они су на линији кантона, али мигранти се неће вратити у Сарајево. Одлуку о њиховом премјештању је донијело Министарство безбједности", рекао је Ујић.