latinica  ћирилица
04/12/2018 |  17:58 | Аутор: СРНА

АП: Београд тражи подршку Москве и Пекинга

Србија је од савезника Русије и Кине затражила подршку у противљењу оснивања војске /самопроглашеног/ Косова, уз упозорење да би присуство војске у српској покрајини могло довести до нових сукоба на Балкану, пише америчка агенција АП.
Београд, Србија - Фото: РТРС
Београд, СрбијаФото: РТРС

Агенција наводи да се предсједник Србије Александар Вучић састао данас са амбасадорима Русије, Кине и САД.

У извјештају агенције истиче се да је Вучић упозорио да Србији, усљед сталних провокација на Косову, не би преостало ништа друго него да заштити Србе који су мањина.

АП подсјећа да ће парламент самопроглашеног Косова 14. децембра гласати о оснивању тзв. косовске војске и да српски званичници тврде да ће та војска бити искориштена против мањинског српског становништва у покрајини.

Агенција подсјећа да Србија, Русија и Кина не признају једнострано проглашену независност Косова и да је Србија запријетила контрамјерама у случају оснивања војске у покрајини.

"Неодговорно понашање Приштине могло би да доведе до катастрофе, јер Србија не може мирно да гледа уништавање српског народа", изјавио је Вучић.

АП оцјењује да би интервенција Војске Србије, која је подигла ниво борбене готовости, изазвала директан сукоб са мировним снагама које на Космету предводи НАТО.

Тензије између Србије и самопроглашеног Косова погоршале су се након што су косовске власти увеле царине у износу од сто одсто на увоз робе из Србије и БиХ.

Америчка агенција додаје да је Вучић истакао да је "сасвим јасно" да оба чина - формирање војске и увођење царина - имају за циљ да се Срби отјерају са Косова и Метохије.