latinica  ћирилица
13/05/2019 |  18:50 ⇒ 14/05/2019 | 00:26 | Аутор: РТРС

Зашто су униформе ВРС изазвале буру у Федерацији?

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и данас понавља да припадници Трећег - Република Српска - пука Оружаних снага БиХ имају право да на свечаности 12. маја носе униформе Војске Републике Српске.

Истиче да се његова изјава односила искључиво на прославу празника који чува успомену на Војску Републике Српске.
Упркос томе, Додик је и даље на удару колега из Предсједништва Босне и Херцеговине, којима се придружила и америчка амбасада у БиХ.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да је о одијевању дијела припадника Трећег – Република Српска пука оружаних снага БиХ у униформе Војске Републике Српске говорио искључиво у контексту протокола о свечаности.

Додик наглашава да је Републици Српској свим уговорима дозвољено да 12. мај обиљежава као Дан оснивања Војске Републике Српске уз сву симболику те некадашње институције.

- Дио традиције су, наравно, и униформе. Само за тај дан. То је већ договорено у војним структурама БиХ. Намјера је да се тај дан, као дио историјског приказа или генезе могу користити одређена обиљежја из прошлости и не видим зашто је неко толико скочио на ову тему - рекао је Додик.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је протоколарна суштина приједлога да дио припадника Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ носи униформу Војске Републике Српске /ВРС/ која је била легална и легитимна.
 
 - Оружане снаге БиХ имају три етничке компоненте и у њој су људи који су били припадници ВРС и тај континуитет постоји. Неки од људи из ФБиХ покушавају да воде полемику са /предсједавајући Предсједништва БиХ/ Милорадом Додиком да би имали простора у медијима, јер немају другу тему - каже Цвијановићева.

Додик каже да су медијске и дипломатске напада на њега покренули политичари који спречавају да власт на нивоу БиХ буде формирана на основу изборних резултата. Најаву Жељка Комшића да ће га тужити због наводног покушаја побуне у Оружаним снагама, Додик види као прикривање генератора стварне кризе у БиХ и покушај још једног жигосања Републике Српске.

- Треба да поново Републику Српску истакну као највећи проблем. То, наравно, нисмо. Проблем је на неком другом мјесту, у немогућности формирања власти на нивоу БиХ. Федерација није формирала власт, има много отворених питања. Савјет министара више не ради, јер нема довољно министара за кворум - истакао је Додик.

А управо у Додику Српска демократска странка види кривца за новонасталу ситуацију. Комшићеве пријетње кривичном пријавом, упркос нашем јасном питању, нису кометарисали. СДС оцјењује да српски члан Предсједништва БиХ, као кажу, намјерно изазива беспотребан конфликт.

- Изјава је класична манипулација националним осјећањима Срба од стране Милорада Додика. Поред тога што се ради о манипулацији ради се и о парадоксу јер је управо СНСД својевремено водио кампању за укидање Војске Републике Српске под слоганом -Војско вољно - кажу у СДС-у.

И у ПДП-у Додика означавају као одговорног за стање подигнутих тензија. Осуђују и понашање Жељка Комшића. Ова два члана Предсједништва БиХ ПДП позива да дају допринос што хитнијој деблокади Парламента БиХ и формирању Савјета министара.

Супротно тумачењима СДС-а и ПДП-а Уједињена Српска оцјењује да је на дјелу још један удар на Милорада Додика и функционере Српске који су добили највише гласова на октобарским изборима.
Додикова изјава о Оружаним снагама само је изговор снагама које синхронизовано блокирају избор новог Савјета министара БиХ, ујерен је предсједник ове странке и њен посланик у Парламенту БиХ Ненад Стевандић. Циљ им је, каже Стевандић, да створе кризну ситуацију и уз помоћ Високог представника развласте Републику Српску.

- Имамо податке да представници бошњачких странака прикупљају средства за кампању којом покушавају да придобију Њемачку подршку за оно што су недавно најавиле Сједињене Америчке Државе и Велика Британија, а то је повратак политике бонских овлашћења - поручује Стевандић.

Додикове изјаве о Трећем Република Српска пуку Оружаних снага БиХ осудили су ЕУФОР и Америчка амбасада у Сарајеву.