latinica  ћирилица
17/06/2019 |  18:54 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

ОШ "Свети Сава" из Бањалуке обиљежила 50 година постојања (ФОТО)

Свечаном академијом, Основна школа "Свети Сава" из Бањалуке обиљежила је 50 година постојања.

Некада Основна школа "Драго Ланг" - данас "Свети Сава" - најмногобројнија је, најстарија и најуспјешнија школа на подручју Бањалуке. Заједно са подручном у Павловцу, броји 1.200 ученика.

Фото: РТРС

- Обично се људи уморе за 50 година. Ја могу само рећи да се ми нисмо уморили и да настављамо тек пуних крила - рекао је Мирослав Попржен директор школе.

Фото: РТРС

Влада је до сада је у ову школу, кроз различите пројекте, уложила више од два милиона марака.

- У наредном периоду очекујемо инвестиције за опремање дигитализовања учионица и укључивања стручног кадра у реформске процесе - нагласила је Наталија Тривић министарка просвјете и културе Републике Српске.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић истакла је да ће у нареном периоду радити на реформи образовања.

Фото: РТРС

- Пролазили смо кроз то неколико пута, то је саставни део развоја друштва - додала је Цвијановићева.

У све је укључена и Градска управа. У припреми је изградња трећег дјечијег игралишта на том простору и велики пројекат – изградња спортске дворане код школе, за шта је Град ове године издвојио 260.000 КМ.

Фото: РТРС

- Спортска дворана служиће и школи и насељу око школе. Сада смо у фази пројектовања. Обезбјеђено је четврт милиона марака за прве радње и већ сљедеће године надам се да ћемо моћи да идемо у изградњу - нагласи је Игор Радојичић градоначелник Бањалуке.

Фото: РТРС

Поводом пола вијека постојања, Основна школа "Свети Сава" издала је монографију, у којем су вјерно представљени историјски подаци о бројним успјесима њених ученика и наставника.