latinica  ћирилица
07/09/2019 |  10:16 ⇒ 11:41 | Аутор: СРНА

Српским војним кадетима забрањен улазак у Хрватску, реаговао Вучић

Делегацији Војске Србије, коју чине старјешине са Војне академије, кадети и питомци Војне гимназије, данас је забрањен улазак у Хрватску, речено је у Министарству одбране Србије.
Гранични прелаз Батровци - Фото: РТРС
Гранични прелаз БатровциФото: РТРС

Делегација је требало да присуствује обиљежавању дана Јасеновачких новомученика и била је најављена.

На граници, на прелазу Батровци - Бајаково, делегација је заустављена, задржана и претресена, преноси Танјуг.

У пртљагу су биле службене униформе, што је, истичу у Министарству, потпуно дозвољено и у складу са правилима службе, а хрватски цариници су делегацији рекли да не могу да их носе.

Чланови делегације ВС су били спремни да оставе униформе и продуже пут у цивилу, ако је то једини разлог за задржавање, али су им цариници саопштили да то није разлог и да они данас неће ући у Хрватску.

Делегацији је издата забрана уласка и враћена је у Србију.

У документу у којем се наводе разлози за одбијање уласка, назначено је да делегација нема одговарајућу документацију којом би оправдали сврху и услове свог боравка, као и да нису достављени на увид докази за путовање из другог разлога.

Вучић: Хрвати не желе да се присјећају своје прошлости

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је поводом забране српским кадетима да уђу у Хрватску на обиљежавање Дана јасеновачких новомученика да Хрвати не желе да се присјећају своје прошлости и онога што се дешавало у Другом свјетском рату.

Вучић је рекао да Срби морају да брину о својим жртвама да им нико не би забранио да им одају почаст, те подсјетио да ће на територији Републике Српске, у Доњој Градини, бити изграђен меморијални центар.

- Очекујемо ускоро предлог једне од најбољих светских и америчких компанија како да изгледа меморијални центар у Доњој Градини. Ми морамо да бринемо о томе да нам нико никада не би забранио да одајемо почаст јасеновачким великомученицима - рекао је Вучић новинарима у Никинцима.

Он је додао да ће бити снимљени и први филмови о Јасеновцу, што је било забрањено 75 година како се тадашње власти некоме не би замјериле.

Вучић је рекао и како је боље да не коментарише изјаве хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић на обиљежавању 70 година почетка Другог свјетског рата у Пољској, која је рекла да су Хрвати дали највећи допринос антифашистичкој борби.

Он је подсјетио на бомбардовање Београда у Другом свјеткосм рату, као и на страдања Срба у Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, док су многи у другим државама дочекивали окупаторе цвијећем.

- Било је више фашистичких режима, а само два нацистичка у читавој Европи. Поносан сам на борбу српског народа и у централној Србији и Војводини, на Космету, западно од Дрине и Дунава, јер се наш народ борио против окупатора - рекао је Вучић.