latinica  ћирилица
13/03/2024 |  12:37 ⇒ 12:58 | Аутор: sputniknews.com

Миливојевић: Ко и зашто опет отвара "војвођанско питање"

Отварање "војвођанског питања" треба посматрати у контексту свеукупних притисака на Србију. Оно је врло опасно и до сада незабиљежено, што показује да постоје озбиљни напори да се и на тај начин постави питање стабилности Србије, каже некадашњи дипломата и спољнополитички аналитичар др Зоран Миливојевић коментарише покушаје да се актуелизује питање положаја Војводине у оквиру Србије, пише Спутњик.
Равно село - Војводина - Фото: РТРС
Равно село - ВојводинаФото: РТРС

Подсјећају, велику буру у јавности изазвало је излагање предсједнице Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Ане Лалић на трибини "У раљама национализма" одржаној у Дубровнику прије неколико дана.

Она је тада изјавила да грађани у Војводини покушавају да се изборе, како је рекла, "за нацију у настајању, за Војвођане", јер је то једини начин да се одбране од галопа српског национализма, који, према њеним наводима, поништава историјски идентитет Војводине и њену антифашистичку традицију.

Лалићева је додала да је у Војводини на дијелу "досрбљавање" које се испољава кроз изградњу православних цркава.

Ко живи у Војводини

Ако се говори о "досрбљавању" Војводине, отвара се питање ко у сјеверној српској покрајини живи, чија је Војводина;

Такође, отвара се питање шта стоји иза оваквих изјава, у којој мјери су оне индивидуалне, а у којој мјери се ради о организованом наступу, несумњиво потпомогнутом од стране страног фактора, наглашава Миливојевић.

- Саме изјаве и отварање тема далеко је мање значајно од тога ко стоји иза тога и шта је суштина таквих наступа - констатује Миливојевић, преноси Спутњик.

А према мишљењу Миливојевића, ради се о индивидуалном приступу инспирисаном подршком страног фактора.

- Овакве изјаве су у функцији додатне дестабилизације државе, то је сасвим сигурно. Јер, када се отварају осјетљива питања, поготово она везана за националну припадност, то је сасвим сигурно у функцији неке врсте дестабилизације. У том смислу није спорно да ту има страног фактора и за мене то није никаква дилема - објашњава Миливојевић.

"Војвођанско питање" у функцији дестабилизације Србије

- А ако се запитамо који је страни фактор у питању, то је онај коме у овом тренутку не одговара међународни положај Србије - то се види и по документима који у Србију стижу са Запада, кроз политичке изјаве, као и кроз директне притиске са те стране - додаје Миливојевић.

Дестабилизација на унутрашњем плану, каже, ствара амбијент да се брже и ефикасније ријеши стратешки циљ који је везан за притисак – да се оно што је тема притиска реализује на ефикаснији начин.

- И то показује у којој мјери притисак који идентификујемо посљедњих мјесеци и година има дубље значење – да се Србија сврста и одрекне својих државних и националних интереса - наводи он.

Не може се створити нова нација од Војвођана

Миливојевић истовремено констатује да је без обзира на националну структуру Војводине у којој, према резултатима пописа, живи око седамдесет одсто Срба, могуће покренути национално питање, па чак и стварање нове нације, поготово ако се у то инвестира.

- У мјери у којој постоје јавне личности српске националности које су спремне да отворе ту тему, сигурно је могуће. Не само код нас, свугде је могуће, уколико постоји ангажман, уколико постоји интерес везан за тај ангажман и уколико се то финансира, политички и на друге начине, као пројекат и као циљ - каже Миливојевић.

Међутим, када је ријеч о Војводини, нема потребе за било каквом врстом противмјера.

Штавише, људе који пропагирају "војвођанску нацију" треба заштити јер њихови ставови изазивају велики одијум у јавности, сматра он.

- Не видим никога нормалног ко би прихватио тезе које су (на скупу у Дубровнику) изнијете о српском народу, држави Србији, православљу, да не набрајам све оно што је могло да се чује - закључује Миливојевић.