latinica  ћирилица
13/03/2024 |  14:06 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Захарова: Смрт Милошевића резултат непоштовања основних људских права

Смрт бившег предсједника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића у хашкој тамници резултат је грубог непоштовања основних људских права од Хашког трибунала, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL) -
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL)

Она је на брифингу навела да се памте имена десетина Срба, које је Хашки трибунал дискриминисао из разних разлога, а многи од њих су и умрли у хашком затвору, укључујући Милана Бабића и Здравка Толимира.

- Уочи 25. годишњице почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, желим да подсјетим да се 11. марта ове године навршило 18 година од смрти предсједника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића у затворској ћелији Хашког трибунала. Непосредно прије смрти, он је од Трибунала затражио да га пусти у Москву на лијечење - подсјетила је Захарова на данашњем брифингу.

Истакла је да су Милошевића тада одбили, а као разлог су навели да руске власти наводно нису дале довољне гаранције да ће се Милошевић вратити у хашку ћелију.

Према њеним ријечима, тужилаштво је такође тврдило да је Слободан Милошевић намјерно узимао лијекове који су погоршавали његово стање, пренио је РТ Балкан.

- Међународни кривични суд за бившу Југославију постао је полазна тачка са које је започела деградација међународног кривичног правосуђа. Хаг је газио и гази, не само темеље међународног права, већ и саме принципе хуманизма - нагласила је Захарова.

Захарова је напоменула да је занимљиво да, кроз историју Трибунала, на његовој клупи међу оптужене није уврштен ниједан званичник из САД и Западне Европе који је смишљено учествовао у распарчавању Југославије, а потом и у уништавању државности Либије, Ирака и Сирије.

Захарова је подсјетила да је Русија у више наврата указивала на политизацију и пристрасност Међународног суда за бившу Југославију, који је давао једнострано антисрпско тумачење догађаја из југословенске кризе током разматрања предмета који су му предочени.