latinica  ћирилица
13/03/2024 |  19:28 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Коме ће бити продати дронови самоубице произведени у БиХ? (ВИДЕО)

Ко ће у БиХ за 15 дана почети да производи дронове самоубице? И док се увелико спекулише да наоружање које се производи у БиХ завршава на мјестима гдје трају сукоби, што је забрањено одлуком Предсједништва, министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез најављује производњу дронова за извоз.
Дронови (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Дронови (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

У времену када се све гласније говори о томе како оружје из БиХ завршава на украјинском ратишту Зукан Хелез не мирује.

Уз привиђања да се преко сусједних земаља путем Савјета министара врши блокада наоружавања Оружаних снага БиХ, не штеди ријечи похвале за намјенску индустрију.

- Имамо ми и намјенску индустрију која је најбоља од свих овдје у региону и оно што је Вучић изјавио да има дронове које ће они производити, 5000 дронова самоубица, то ћемо ми за 15 дана почети производити. Наравно, ми ћемо те дронове извозити, то је скупо на тржишту - рекао је Хелез.

Ко ће дронове самоубице и по чијем налогу производити, а ко и гдје извозити, Хелез не открива.

О неопходним дозволама ни ријечи.

Да ли је ријеч о још једном покушају градње политичке каријере преко имена Александра Вучића и Милорада Додика?

- Хелез покушава бити у њиховом рангу, али он свакако није лидер Бошњака. Узалуд покушава да на имену Вучића и Додика гради своју политичку каријеру - напоменуо је замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Изузевши чињеницу да је Министарство одбране само једно у низу које даје сагласност за увоз и извоз муниције и наоружања, у намјенску индустрију, која је у надлежности ентитета, Хелез и не би требало да се петља.

Али ако већ жели онда би било боље да умјесто најаве производње и извоза дронова, инсистира на адекватној контроли и расвјетљавању спорних информација - откуд у Украјини минобацачке гранате 120 милиметара, произведене у сарајевском Претису или минобацачи калибра 82 милиметра из БНТ-а у Новом Травнику.

- Знамо да има доста спорних информација око одбрамбене индустрије на простору Федерације БиХ, да она није адекватно контролисана од стране институција на нивоу БиХ и да се дешавају сумњиви трансфери и продаје оружја и муниције - истакао је генерал-мајор у пензији или Евроазијски безбједносни форум Митар Ковач.

Отуда и ова прича о дроновима, додаје Ковач.

- Више се говоре у смислу јачања одбрамбених припрема тог дијела политичког Сарајева уколико Република Српска предузме корак ка независности, то је својеврсан притисак и уцјена и никако то политичко Сарајево да преболи и да схвати да и Срби у БиХ имају свој ентитет - навео је Ковач.

Ковач истиче да су Хелезове изјаве и раније у приличној мјери биле ратнохушачке и да Хелез не дјелује као министар одбране, већ као један разбијач БиХ.