latinica  ћирилица
13/03/2024 |  12:35 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

Ковач: Зуканови дронови самоубице биће за извоз у Украјину

Генерал-мајор у пензији Митар Ковач рекао је да изјава министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да ће за 15 дана намјенска индустрија почети производњу дронова самоубица, није само у функцији њихове потребе, већ и извоза у Украјину.
Дрон (Фото: EPA-EFE/ARMANDO BABANI/илустрација) -
Дрон (Фото: EPA-EFE/ARMANDO BABANI/илустрација)

- Наравно да та прича о беспилотним летелицама није само у функцији њихове потребе, него и за извоз на ратишта у Европи, а пре свега мислим на Украјину. Зна се да добар део фабрика на простору ФБиХ ради за Украјину, да се преко различитих прозападних фирми то оружје цело време ове кризе и рата извози - рекао је Ковач.

Ковач, који је и један од оснивача Евроазијског безбједносног форума у Београду, оцијенио је да је проблем што Република Српска не контролише тај процес.

- Они то раде мимо знања Републике Српске - истакао је Ковач.

На питање да ли се најава Хелеза да ће БиХ почети производњу дронова самоубица наслања на извјештај америчких обавјештајаца да би наводна сецесија Републике Српске могла подстаћи бошњачке лидере да ојачају сопствене капацитете да заштите своје интересе, што би могло довести до сукоба, Ковач је рекао да таква најава може бити доведена у тај контекст.

Он је подсјетио да је огроман дио бивше одбрамбене индустрије из Југославије наслијеђен углавном на просторима ФБиХ, те да ни данас ти капацитети нису мали.

- Они убирају огроман новац. Проблем је у политичком смислу што Република Српска не контролише оно што је предсједник СДА Бакир Изетбеговић пре говорио да БиХ има своју наменску индустрију и да "никада више неће ненаоружана дочекати рат". Вјерујем да се тајним каналима део те опреме и оружја лагерује - навео је Ковач.

Он је додао да није спорно да је Хелез припадник једне екстремистичке структуре која је доминантна у Сарајеву и која се огледа не само у владајућим муслиманским странкама, већ и у СДА Бакира Изетбеговића.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез најавио је да ће за 15 дана намјенска индустрија почети производњу дронова самоубица за извоз.

- Ми имамо намјенску индустрију која је најбоља у региону. Ово што је предсједник Србије Александар Вучић изјавио да има дронове које ће они производити, 5.000 дронова самоубица, то ћемо ми за 15 дана почети производити. Наша намјенска индустрија је оспособљена до те мјере да може конкурисати свакој намјенској индустрији - рекао је Хелез за федералне медије.