latinica  ћирилица
15/03/2024 |  19:25 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Блинкен: Подржавамо отварање приступних преговора БиХ са ЕУ

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је данас у Бечу да се САД залажу за демократски просперитетан западни Балкан, интегрисан у ЕУ и да подржавају отварање приступних преговора ЕУ са БиХ.
Ентони Блинкен (Фото: EPA/MAX SLOVENCIK) -
Ентони Блинкен (Фото: EPA/MAX SLOVENCIK)

Говорећи о ситуацији на западном Балкану након састанка са премијером Аустрије Александером Шаленбергом, Блинкен је рекао да САД сарађују са Аустријом на том питању, поручивши да никоме није потребан повратак у прошлост.

Он је рекао да је дијалог уз посредство ЕУ једини одрживи механизам за побољшање односа Београда и Приштине и да мора да постоји добра воља и конструктиван приступ обје стране.

Блинкен је рекао да Београд и Приштина треба да раде на смањивању тензија, побољшању сарадње са међународним партнерима, као и на повећању транспарентности.

- Обје стране морају да примијене све обавезе из дијалога - поручио је амерички државни секретар.

Шаленберг је, говорећи о ситуацији на западном Балкану рекао да је у вријеме када "букти пожар у Европи" потребно осигурати да непосредно сусједство буде безбједно.

- Или ћемо извозити наш модел живота, или ризикујемо нестабилност и несигурност у сусједству - рекао је Шаленберг и нагласио да и Аустрија подржава отварање преговора ЕУ са БиХ, преноси Танјуг.