latinica  ћирилица
19/03/2024 |  19:09 ⇒ 20/03/2024 | 11:52 | Аутор: РТРС

ЕП тражи отварање преговора за БиХ; Додик: Не може се у ЕУ као колонија (ВИДЕО)

Седам држава чланица Европске уније позвало је Европски савјет да на самиту 21. и 22.марта одобри почетак преговора с БиХ. Српски представници у заједничким институцијама кажу да су добре вијести резултат рада домаћих политичара без уплитања странаца. Став Српске јасан - нема европског пута са страним фактором у БиХ, каже предсједник Милорад Додик.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

Подршку БиХ-а добила је и од највећих скептика за отварање преговора.

Дански шеф дипломатије, подржава оцјену Европске комсије, ипак у изјавама опрезан, каже, од приступа темељеног на заслугама не смије се одустати.

- Босна и Херцеговина је пуно напредовала, али остало је још доста посла, стање је крхко. Ми подржавамо оцјене Комисије и спремни смо подржати све три земље - рекао је Ларс Локе Расумусен дански министар вањских послова.

Да је чекаоница за чланство у Европску унију постала претрпана свјесне и њене чланице. У новим геополитичким околностима, не поставља се питање ДА ЛИ проширење, него КАДА, кажу из Аустрије.

- Није више питање да ли, него када. То је врло велика, позитивна промјена и сада је вријеме да искористимо овај моменат за Босну и Херцеговину, која је посљедњих мјесеци постигла велики напредак - каже Каролина Едтстадлер министар вањских псолова Аустрије.

Из Републике Српске, одавно је познат став о европском путу, али и црвена линија коју ни по коју цијену не прелази. Предсједник Милорад Додик и данас јасан - једине скуте у које желимо бити одјевени су оне саткане од демократских институција, Устава и Дејтонског споразума, скривање под сукњу Кристијана Шмита - неприхватљиво.

- Не може се у Европску унију као роб и као колонија, јер она је заједница слободних људи и суверених држава. Ја бошњачком народу не желим да одлуке доносе други умјесто њих зато што се њихови политичари плаше да преузму одговорност. Нема нама среће у диктату било ког странца који не дијели ни нашу срећу ни нашу муку - нити може, нити зна како. Зашто ми да будемо једина земља у Европи, вјероватно и у свијету, од које се тражи да будемо поданици једном странцу - сматра Додик.

Осим странаца много је још спорних питања на европском путу. Једно од њих је и ко ће бити главни преговарач са Европском унијом. Да то буде неко из Српске, сагласан и Елмедин Конаковић. Оптимистичан по питању почетка преговора.

- Пратићемо,гледаћемо и надаћемо се да неће неко блокирати мишљење комисије до сада то није био случај ал у ЕУ има различитих вјетрова видјећемо како пушу - истиче Елмедин Конаковић министар иностраних послова у Савјету министара.

На ставове из Српске, а који се односе на доношење закона о Уставном суду БиХ и престанку важења мандата страним судијама, о чему ће партнери у власти разговарати у априлу, подсјетио је Сташа Кошарац. Пита шта послије 21.марта?

- И тада ћемо се погледати у очи. Неће стат политички живот и усаглашавање неких политичких питања са 21. мартом ове године. Долази послије 21. Марта април када треба да прицамо о Уставном суду. Ми смо на трагу чињеница и ставова институција Републике Српске и Народне скупштине и за нас је то кључно питање - сматра Кошарац.

Нагласио је да је Европској комисији јасно да је напредак остварен захваљујући договору два ентитета и представника три конститутивна народа, због чега је и предложено да се донесе одлука о отварању преговора. Став званичника Српске је да то није довољно, јер БиХ треба тачан датум преговора.