latinica  ћирилица
21/03/2024 |  09:29 ⇒ 10:44 | Аутор: РТРС

Вучић у Бриселу на првом самиту о нуклеарној енергији

Први самит о нуклеарној енергији, који организују Међународна агенција за атомску енергију и Белгија, биће одржан данас у Бриселу, а учествоваће и предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић (ФОТО: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Александар Вучић (ФОТО: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Први пут на таквом самиту окупиће се делегације из 30 земаља, представници индустрије, шефови истраживачких центара, стручњаци, као и представници цивилног друштва.

Свјетски лидери ће се окупити у Бриселу како би истакли улогу нуклеарне енергије у смањењу употребе фосилних горива, јачању енергетске сигурности и подстицању економског развоја.

Вучић је раније изјавио да ће у оквиру самита бити одржани значајни састанци.

- Имамо тај самит за нуклеарну енергију, биће много европских и светских лидера, сви европски званичници, тако да ће то бити прилика за додатне значајне састанке за све нас - рекао је Вучић који се синоћ састао са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Самитом ће копредсједавати генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Мариано Гроси и предсједник Владе Краљевине Белгије Александар де Кро.

Очекује се да се на крају самита усвоји и Декларација о нуклеарној енергији, а предвиђено је и да се одрже и четири панел дискусије на којима ће се разговарати како иновације додатно повећавају конкурентност, употребљивост и одрживост нуклеарне енергије, о успостављању равноправних услова за финансирање нуклеарне енергије, као и о напретку у нуклеарној технологији за производњу енергије.

Самит долази након историјског укључивања нуклеарне енергије у Глобалну анализу договорену на конференцији УН-а о климатским промјенама у Дубаију у децембру прошле године, која је позвала на убрзање њеног коришћења заједно са другим изворима енергије са ниским садржајем угљеника.