latinica  ћирилица
21/03/2024 |  13:15 ⇒ 22/03/2024 | 20:24 | Аутор: sputniknews.com

Дачић из Москве: Запад не жели сједницу СБ УН о НАТО агресији (ВИДЕО)

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић захвалио је Русији на чврстом и принципијалном ставу око Косова и Метохије, додајући да је очување пријатељских односа са Русијом, али и Кином витални национални и државни интерес.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Од виталног значаја је да знамо да у Савјету безбједности имамо један сигуран глас који ће увијек бити против независности тзв. Косова - рекао је Дачић новинарима послије састанка са руским колегом Сергејом Лавровом у Москви.

Он је, говорећи о најављеној предстојећој сједници у Савјету безбједности о КиМ, рекао да му је Лавров пренио да постоји договор између великих сила, пет сталних чланица да не оспоравају једна другој кад неко тражи сједницу.

- Међутим, имамо најаве од западних земаља са поруком "немојте џабе да долазите", у смислу тога да сједнице вјероватно неће бити. Да ли су то међусобне жаоке које се упућују ми не можемо у овом тренутку да знамо, али оно што је сигурно ми ћемо се припремити за ту сјједницу. Ми не идемо тамо са циљем да будемо неки арбитри у односима великих сила, него да причамо о нашим проблемима, бомбардовању где су страдали цивили. Очекујемо да ће сједнице бити, али нисмо сигурни - рекао је он.

Он је рекао да је са Лавровом данас разговарао о економској сарадњи, питањима енергетике, снабдијевања гасом, питањима спољнотрговинске размјене која је, како је рекао, због санкција опала за неких 20 одсто у односу на ону претпрошлу годину.