latinica  ћирилица
25/03/2024 |  11:47 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

Београд: У Руском дому изложба "Зашто?" и научна трибина о НАТО агресији

У Руском дому у Београду отворена је изложба фотографија под називом "Зашто?" руске новинске агенције Тас и српског дневног листа Вечерње новости.
Изложба "Зашто" (Фото: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ) -
Изложба "Зашто" (Фото: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)

Изложбу су отворили генерални директор Таса Андреј Кондрашов и главни и одговорни уредник Новости Милорад Вучелић.

Изложба се састоји из два дијела - у првом су радови српских фоторепортера за Вечерње новости из 1999. године који приказују догађаје на територији Југославије током трагичних 78 дана бомбардовања. Други дио поставке су фотографије репортера Таса из истог периода, али у Русији.

Кондрашов је рекао да не треба дозволити да се злочини НАТО бомбардовања СР Југославије забораве или историјски ставе у други контект.

- Ова изложба је између осталог опомена и нашој дјеци да не забораве шта се догађало у СР Југославији за вријеме НАТО бомбардовања - рекао је Кондрашов.

Вучелић је рекао да изложба свједочи о страдању српског народа и разарању и комадању СР Југославије. 

Отварању је присуствовао и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

По отварању изложбе услиједила је научна трибина поводом 25 година од НАТО агресије на СР Југославију. На почетку су присутни минутом ћутања одали пошту жртвама терористичког напада у Москви.

Будимир је рекао новинарима да су Срби деведесетих година имали посебно важну улогу јер су пружили отпор успостављању новог свјетског поретка, наводећи да је српски народ куповао вријеме за Русију која ће бити спремна да пружи отпор у тренутку када експанзија НАТО дође на њене границе.

Будимир је указао да је 1999. година година прекретнице када је Русија, посебно њен тадашњи премијер, схватио да ће то што ради Америка и успостављање новог свјетског поретка на тим основама да сруши читав постојећи систем суверености који је постојао од 17. вијека.