latinica  ћирилица
25/03/2024 |  14:50 | Аутор: СРНА

Фајон: Чланство у ЕУ значи да није потребно посредовање међународних организација

Министарка спољних и европских послова Словеније Тања Фајон рекла је данас у Сарајеву да вјерује да чланство БиХ у ЕУ истовремено значи да овој земљи није потребно посредовање међународних организација.
Тања Фајон (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Тања Фајон (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

На питање новинара да ли БиХ може бити пуноправан члан ЕУ уз присуство међународног фактора, Фајонова је рекла да ОХР неће бити потребан када БиХ буде у ЕУ.

- Очекујем да, када БиХ буде урадила потребне реформе, неће бити потребна туђа присутност - навела је Фајонова након састанка са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем.

Конаковић је рекао да БиХ не требају међународни фактори, ни у Уставном суду, нити ОХР-у, те да оног дана када БиХ буде улазила у ЕУ, неће бити ниједног странца.

- Зато би било добро да схватимо шта су наше обавезе да до тога дође. Постоје јасно прописани услови затварања ОХР-а и бићу пресрећан када се он затвори, али он се може затворити када се испуне услови - истакао је Конаковић.

Говорећи о одласку међународних судија из Уставног суда БиХ, Конаковић је рекао да ће их домаћи експерти замијенити када се за то, испуне тачно прописани услови.

- Позивам све колеге, нарочито представнике политика из Републике Српске да прионемо на посао да испунимо све услове како би до тога дошло - нагласио је Конаковић.

Он је изразио наду да ће онога дана када БиХ буде славила улазак у ЕУ, представници међународне заједнице бити ту само као гости.