latinica  ћирилица
31/08/2014 |  19:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин за политичко рјешењу кризе у Украјини

Предсједник Русије Владимир Путин и предсједник Украјине Петро Порошенко договорили су се да криза на истоку Украјине буде ријешена мирно, путем преговора и да се грешке, попут насилног преузимања власти, више не понове, изјавио је Путин у интервјуу Првом каналу руске државне телевизије, а преносе РИА Новости.

 

“Чини ми се да је то веома добра лекција за све нас, да бисмо ту трагедију окончали што је прије могуће, мирно и путем преговора и о томе сам се с Петром Порошенком договорио, као и о томе да више нико и никада не понови грешку као што је била учињена оружаним преузимањем власти у Украјини. Јер то је узрок овоме што се сада дешава“, оцијенио је предсједник Русије.

Путин је рекао да власт у Кијеву од априла на истоку Украјине спроводи насилну акцију против незадовољног становништва Донбаса. Према посљедњим информацијама, навео је руски предсједник, убијено је више од двије хиљаде, а рањено око 600 мирних житеља те области.

Западне агенције из интервјуа преносе да је Путин рекао да не може да процијени када ће се окончати украјинска криза и да то, како је рекао, зависи од воље украјинског руководства. Руски предсједник је оцијенио да подршка запада војним операцијама Украјинским властима није у складу са демократским вриједностима, преноси Ројтерс. Ова агенција истиче Путинове ријечи да Русија неће са стране посматрати убијање људи.

Из интервјуа који је данас емитован на државној телевизији, АФП издваја да је руски предсједник позвао на разговоре о државности источне Украјине. Ова агенција оцијењује да је Путин “драматично подигао улог украјинског конфликта позивајући по први пут да се размотри државност источног дијела бивше совјетске државе“.
“Морамо моментално почети разговоре о потенцијалној организацији друштва и државности југоисточне Украјине са циљем да заштитимо законите интересе становништва које тамо живи“, изјавио је руски предсједник.

АФП наглашава да је Русија раније захтијевала само већа права за већинско руско становништво у источним дијеловима Украјине у оквиру децентрализованог федералног система.

Путин је још једном демантовао да је Русија у Украјину слала припаднике своје редовне војске, а АФП подсјећа да су проруске снаге на истоку Украјине истицале да се уз њих боре и руски добровољци, “војници који су на одсуству“.

Кремљ: Путин не позива на отцјепљење источне Украјине

Званични Кремљ је саопштио да предсједник Владимир Путин у интервјуу државној руској телевизији није позвао на отцјепљење источног дијела Украјине, нагласивши да тај регион треба да остане дио Украјине, а сукобе у том региону назвао је унутрашњим конфликтима.
"Морамо моментално почети разговоре о потенцијалној организацији друштва и државности југоисточне Украјине са циљем да заштитимо законите интересе становништва које тамо живи", пренио је АФП Путинове ријечи, указујући да се по први пут помиње ријеч државност и говори о политичком и државном статусу.

Овај дио Путиновог интервјуа су истакле све западне агенције, док су РИА Новости и руски медији из интервјуа акценат ставили на мирно рјешење кризе и Путинов договор са предсједником Украјине Петром Порошенком.

Путинов портпарол Димитриј Песков је новинарима поводом интервјуа и украјинске кризе рекао: "Није ријеч о конфликту између Русије и Украјине. То је унутрашњи украјински конфликт".

Упитан директно да ли Новорусија, како проруске снаге на истоку Украјине зову тај регион, треба да остане дио Украјине, Песков је одговорио: "Наравно".
"Само Украјина може да постигне споразум са Новорусијом и то је једини начин да се постигне политички договор", рекао је Песков.

Званични Кијев, њихови савезници у Европској унији као и Америка увели су санкције Русији, тврдећи да руске трупе учествују у сукобима на истоку Украјине. Путин је то и у интервјуу државној телевизији демантовао и оптужио Кијев да спроводи насиље над руским становништвом на истоку Украјине.

Путин је истакао да рјешење кризе зависи од украјинских власти, а да је његов сусрет са предсједником Украјине Петром Порошенком био "добар". Порошенка је руски предсједник назвао "партнером са којим је могуће разговарати". Са друге стране, Порошенко је изразио наду у политичко рјешење кризе, али је упозорио да је Украјина на ивици рата.