latinica  ћирилица
14/10/2015 |  13:42 | Аутор: СРНА

Москва тражи нову истрагу о "МХ17"

Шеф руске агенције за авијацију Олег Сторчевој изјавио је да се Москва обратила Међународној организацији за цивилну авијацију са захтјевом да се отвори нова истрага о обарању малезијског путничког авиона на истоку Украјине прошле године.
Холанђани презентовали коначни извјештај о лету "МХ17" - Фото: AP
Холанђани презентовали коначни извјештај о лету "МХ17"Фото: AP

Холандски Одбор за безбједност саопштио је у коначном извјештају да је авион на лету "МХ17" оборен пројектилом из система "Бук" испаљеним са подручја које је било под контролом локалних снага.

Двије трећине жртава од њих 298 били су држављани Холандије, због чега је ова земља предводила истрагу.

Сторчевој је рекао да се Москва "категорично не слаже" са резултатима холандске истраге и да је апеловала да интервенише агенција УН за цивилни ваздушни саобраћај.

Руски званичник рекао је да су докази који су јуче презентовани "неосновани и пристрасни", преноси АП.

"Прочитали смо документ и могу одговорно да кажем да се руска комисија категорично не слаже са закључцима из тог извјештаја. Они су фундаментално погрешни. Ниво ирационалности у извјештају превазилази све границе", рекао је Сторчевој.

Он је додао да Москва подржава закључак у завршном извјештају да украјинска страна сноси пуну одговорност зато што није затворила ваздушни простор у вријеме трајања војних активности које потенцијално могу бити опасне по цивилне авионе, преноси "Спутњик".

"Непостојање карактеристика удара у облику лептира потпуно искључује умијешаност војне опреме која припада Русији у катастрофи `боинга 777`", нагласио је Сторчевој.

Он је додао да стварни остаци хемикалија послије експлозије пројектила из система "Бук" немају ништа заједничко са подацима презентованим у холандском извјештају.