latinica  ћирилица
10/02/2016 |  15:51 ⇒ 16:14 | Аутор: Блиц

Курц уплашио Црногорце: Припремите се за избјеглице

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц је током своје турнеје по региону, како наводи Блиц, изгледа преузео обавезу да земљама на Балканској рути саопштава лоше вијести. Данас је, тако, уплашио Црногорце најавом да би, у случају да Аустрија затвори границе, и та земља мога да се суочи са мигрантском кризом и хаосом који она за собом носи.

Курц је јуче у Србији и претходно у БиХ најавио велике проблеме у 2016. години са мигрантима. Он је обавијестио премијера Србије Александра Вучића да ће Аустрија моћи да прими највише 37.500 избјеглица и тако имплицирао да ће Беч затворити границе за придошлице са Блиског истока. Затварање аустријских граница могло би да произведе озбиљне посљедице у региону и примора државе Западног Балкана да се саме сналазе са прихватом миграната.

Изјаве високих европских званичника да Западни Балкан неће бити "стовариште за избјеглице са Блиског истока" послије Курцове посјете региону, чини се више немају исту снагу.

Аустријски државник у истом стилу је наставио своју турнеју разговорима у Подгорици.

Он, наиме, данас није данас искључио могућност да Црна Гора буде дио избјегличке руте у случају да Аустрија затвори границе за њихов пријем.

Курц је послије састанка са министром иностраних послова Црне Горе Игором Лукшићем пред новинарима у Подгорици поновио да ће Аустрија увести квоте за улазак избјеглица и оцијенио извјесним да ће та земља "бити приморана" да заустави прилив избјеглица на границама "што ће имати посљедице за читав регион".

Лукшић је казао да ће Црна Гора своју политику према избјеглицама синхронизовати са земљама региона и ЕУ. Подсјетио је да је Црна Гора већ припремила план поступања у одређеним ситуацијима и оцијенио да су те мјере "квалитатвног карактера".

Курц је у Црну Гору дошао послије посјете Сарајеву и Београду гдје је саопштио да ће Аустрија ове године моћи да прими највише 37.500 избјеглица.

Шеф аустријске дипломатије из Подгорице путује у Тирану, а потом у Приштину и Скопље.