latinica  ћирилица
15/08/2016 |  08:39 ⇒ 08:40 | Аутор: РТРС

Амброзија сад најјаче гуши

Пораст полена коровске биљке у ваздуху очекује се од 20. августа. Тегобе ће бити изражене све до октобра кад се завршава сезона цвјетања.
Алергија - Фото: vecernji.hr
АлергијаФото: vecernji.hr

Број оних који реагују на полен амброзије већ годинама је у порасту. Подаци показују да 10 одсто свјетске популације има неку алергијску реакцију.

Најчешћи симптоми алергијске кијавице су кијање у серијама и то по 10-20 пута заредом, изражена воденаста секреција из носа, свраб и запушеност носа. Код алергичних особа осим ових симптома могу да се јаве и појачан свраб и сузење очију, болови у синусима, главобоља, сув кашаљ, отежано дисање, замарање. Током сезоне цвјетања амброзије могући су и црвенило или осип по кожи, најчешће уколико дође до директног контакта са биљком, али ови симптоми су знатно рјеђи.

Алергија на амброзију може се јавити у било ком животном добу, а већи ризик од њеног добијања имају особе код којих неко од чланова породице већ има ову врсту алергије. За лијечење тегоба узрокованих поленом ове коровске биљке најчешће се прописују лијекови из групе антихистаминика у комбинацији са интерназалним кортикостероидима, односно спрејевима за нос. Осим капима, тегобе се могу ублажити и коришћењем инертне целулозе у праху за нос, чија употреба не оштећују слузокожу носа.

Осим симптоматске терапије антихистаминицима и локалним назалним спрејевима, алергија може да се лијечи и алергенспецифичном имунотерапијом. Она подразумијева постепено уношење алергена у организам што доводи до развоја толеранције према том алергену.

ЗАШТИТА

Како бисте ублажили алергијску реакцију љекари савјетују да током ноћи затварате прозоре у просторијама у којима спавате, јер је концентрација поленовог зрна највећа у раним јутарњим сатима. Након боравка на отвореном, такође, обавезно је туширање, умивање, прање косе, мијењање одјеће као и редовна тоалета носне дупље. Препоручује се избјегавање дужег боравка напољу, поготово у природи гдје има ове коровске биљке.