latinica  ћирилица
11/10/2016 |  20:59 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Аеродром за Гиниса у престоници Туркменистана (ФОТО)

Архитектонско чудо саграђено је у Ашахабаду, престоници излованог Туркменистана.

Град у коме живи пола милиона људи, од прије неколико дана може да се похвали једним од најспектакуларнијих аеродрома на свијету, како по својој величини, тако и по дизајну, капацитетима, али и цијени.

Импресивна грађевина подигнута је на мјесту старог аеродрома који је претходно срушен. Нови, велелепни објекат, подигнут је у рекордном року - за нешто мање од три године, а на изградњи је радило више од 12.000 радника.

Цијена аеродрома "Сапармурат Туркменбаши Велики" износила је импозантних 2,35 милијарди долара. Простире се на 1.200 хектара површине, а главна зграда изграђена је у облику пустињског сокола у лету.

Пустињски соко (Фото: REUTERS)

На подручју аеродрома, саграђено је још 80 различитих објеката, а аеродром има и 46 терминала, контролни диспечерски торањ висок 72 метра, хотел са 60 соба и 27 ресторана. Аеродром има бесплатни паркинг и то 1.200 мјеста.

Аеродром је замишљен као веза између Европе и Азије због чега је и годишњи проток путника планиран на невјероватних 14 милиона путника.

Иако је у фунцкцији тек десетак дана, аеродром је већ добио неколико престижних међународних награда, као и признање за оригинално технолошко рјешење. Занимљиво је да је аеродром нашао своје мјесто и у Гинисовој књизи рекорда. Аеродромска таписерија од 750 квадрата званично је највећа таква на свијету.

Извор: Агенције