latinica  ћирилица
28/11/2016 |  12:39 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Како убрзати метаболизам?

Ако желите добро свом здрављу и ако вам је циљ да изгубите вишак килограма, прва ствар на коју треба да обратити пажњу је ваш метаболизам.
Метаболизам              (Фото:Thinkstock) -
Метаболизам (Фото:Thinkstock)

Јер дисфункције метаболизма поред бројних других тегоба узрокују и вишак килограма.

Ако почнете с примјеном навика које преносимо у овом тексту, ваш метаболизам би морао да се убрза, а то ће помоћи вашем цјелокупном здрављу.

Спорија конзумација хране и редовни оброци

Како бисте постигли равнотежу и спријечили себе у преједању стручњаци савјетују да једноставно успорите док конзумирате храну, на овај начин метаболизам ће радити брже. Наше тијело очекује храну у одређено вријеме и на тај начин распоређује енергију. Ако је ваш распоред оброка нередован, тијело похрањује енергију умјесто да је користи. Мањи оброци свака 3 до 4 сата могу помоћи вашем тијелу у правилној расподјели енергије.

Појачајте физичку активност

Било која врста физичке активности, трчање, ходање, плес или вјежбање у теретани, придоноси убрзању метаболизам. Вјежбе снага су најбоље за сагорјевање масти, јер подстичу бржи раст мишићног ткива. Наши мишићи захтјевају енергију чак и у стању мировања.

Зелени чај

Ова чај још увијек држи водећу позицију напитка за убрзавање метаболизма, и то захваљујући обиљу антиоксиданса које садржи. Уз редовно вјежбање и конзумирање најмање двије шољице зеленог чаја дневно не само да тијело убрзано ради него се количина накупљених масноћа смањује.

Уносите довољно течности

Довољан унос течности убрзава метаболизам. Када ваше тијело осјети да нема довољно воде, троши мање калорија. У тим тренуцима јетра се усмјерава на обнављање залиха воде и не обраћа пажњу на сагорјевање масти.

Не избацујте угљене хидрате

Дијете у којима се у потпуности искључују угљени хидрати из исхране нису добре. Да би се хормон среће (серотонин) правилно синтетизовао, потребни су му угљени хидрати. Недостатак истих може имати негативан утицај на мождане активности, што изазива стрес. Избацивањем угљених хидрата ћете изгубити на тежини, али то неће бити губитак масноће него течности.

Рано буђење, избацивање грицкалица, конзумација јодиране соли су такође праксе које би требало да примјените. И на крају елиминишите стрес из свог живота. Стрес нам на много начина штети здрављу, а у првом реду због стреса нам штитњача слабије ради што опет успорава метаболизам и доводи до гојења.

Извор: Б92