latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:04 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

ИРБ РС омогућила рефинансирање старих кредита предузетницима

ИРБ РС је омогућила правним лицима да кредитна средства користе за рефинансирање обавеза. То значи да се средства код кредитне линије за предузетнике и предузећа и кредитне линије за пољопривреду могу користити за затварање задужења код осталих банака или да се може рефинансирати набавка основних и обртних средстава која је вршена из властитих или других извора у посљедњих годину дана.
Инвестиционо-развојна банка Републике Српске - Фото: РТРС
Инвестиционо-развојна банка Републике СрпскеФото: РТРС

Увођење могућности рефинансирања има за циљ растерећење ликвидности привреде, задужење по нижој каматној стопи и на дужи временски рок. Ова кредитна средства могу се користити за рефинасирање кредита одобрених од стране пословних банака. Такође средства се могу користити за недоспјеле кредитне обавезе али не и за доспјеле неплаћене обавезе.

ИРБ РС посебан нагласак ставља на јединствену могућност за привреднике која се нуди на банкарском тржишту, а то је комбинација набавке основних и обртних средстава, плаћање пореских обавеза и рефинансирање постојећих задужења, у једном кредиту.

Каматне стопе на ове кредите се крећу код кредитне линије за предузетнике и предузећа од 3,8% до 4,7%, а код кредитне линије за пољопривреду од 3,5% до 4,4% .

Износ кредита је до 500.000 КМ за предузетнике а до 5.000.000 КМ за предузећа. Рок отплате је до 10 година. Начин пласмана ових средстава је преко финансијских посредника.