X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
03/04/2017 |  14:01 ⇒ 14:03 | Извор: РТРС

Несаница изазива мождане и срчане ударе

Велико дугогодишње истраживање показује да је несаница /инсомнија/ веома опасна по здравље, да изазива срчане и мождане ударе, као и да је код жена тај ризик мало већи него код мушкараца.
Несаница (фото:narodnilijek.com) -
Несаница (фото:narodnilijek.com)

Студија која је трајала 30 година и пратила 160.000 људи, утврдила је да лош сан, као и његов мањак имају катастрофалне посљедице на здравље.

Милиони људи боре се са несаницом, а у Њемачкој трећина популације пати од ње.

Аутор студије Кијао Хе, са Кинеског Медицинског универзитета у Шангају, истиче да спавање чини трећину људског живота и да је сан важан за биолошки опоравак организма.

У модерном друштву све више људи жали се на несаницу. Симптоми укључују потешкоће да се заспи, потешкоће да сан потраје, те ранојутарња буђења.

Аутори студије, објављене у часопису "Европски журнал за превентивну кардиологију", анализирали су резулатате великог истраживања и утврдили везу између потешкоћа са спавањем и појаве срчаних болести и можданих удара.

Ризик расте од 11 до 27 одсто, али није сасвим јасно шта га узрокује.

Претходне студије показале су да инсомнија може промијенити метаболизам и функцију ендокриних жлијезда, повећати симпатетичку активност кардиоваскуларног система, те повећати срчани притисак.

Код жена ризик је благо повећан у односу на мушкарце. Али, разлике нису значајне, па се не може тврдити да је несаница опаснија за жене, већ да су јој жене склоније због генетских разлика, хормона, стреса и реакције на стрес.

Извор: СРНА