latinica  ћирилица
14/02/2019 |  19:41 | Аутор: Б92

УЕФА: Лука Јовић – "српски Фалкао" који подсјећа на Герда Милера

Званични сајт Европске фудбалске уније (УЕФА) направио је извјештај о српском нападачу Луки Јовићу, којег је поприлично нахвалио.
Лука Јовић - Фото: Getty Images
Лука ЈовићФото: Getty Images

УЕФА је, путем својих скаута, представила најбољег стријелца Бундеслиге (14 голова на 19 утакмица) и најбољег играча Ајнтрахта из Франкфурта.

- Он је "српски Фалкао" који подсјећа на Герда Милера. Упознајте нападача Ајнтрахта из Франкфурта Луку Јовића -наводи се на сајту УЕФА, гдје се Лука упоређује се легендарним Нијемцем Гердом Милером.

Ко је он?

- Јовић је нападач Ајнтрахта који "разбија" у Бундеслиги и Лиги Европе. Моћни "предатор" у шеснаестерцу који је подједнако добар у свим врстама завршнице и присебности испред гола.

Зашто је толико добар?

- Оно што запада за око је његова природна способност испред противничког гола. Подједнако је добар и сам у нападу, као и са партнером. Добар је у контранападима, јак је физички и ријетко се повријеђује.

Због чега је у центру пажње?

- Нико није постигао више голова од њега у Бундеслиги, а на другом мјесту листе стријелаца је у Лиги Европе. У октобру је постао најмлађи играч у историји Бундеслиге који је постигао пет голова на једном мечу.

Одакле долази?

- Син је бившег професионалног фудбалера (дефанзивца). Јовић је поникао у Црвеној звезди, са 18 година се преселио из Београда у Лисабон, да би наредног љета прешао на позајмницу у Франкфурт.

Када је имао деби?

- Јовић је дебитовао за Звезду маја 2014. са само 16 година и 156 дана, када је постигао изједначујући гол против Војводине и претекао Дејана Станковића као најмлађег стријелца у историји клуба.

Колико може у каријери?

- Ајнтрахт је потврдио да ће откупити Јовићев уговор, а они су са њим одлична комбинација. Јовић има велику конкуренцију у уласку у прву поставу репрезентације Србије, а постоји шанса да 2019. заигра за У-21 тим своје земље. Он је, у квалификацијама, био најбољи стријелац Србије са седам голова.

Шта кажу о Луки?

- Никада нисам видео 20-годишњака са његовим квалитетом. Посједује квалитете (Тонија) Јебое и Ча (Бум-куна), као и физичку спрему Герда Милера. Агилан је, као муња у транзицији и може да постиже голове свим дијеловима тијела - рекао је Карл-Хајнц Корбел,познати бивши њемачки фудбалер.

- Он има фудбал у генима. Даје голове десном ногом, лијевом ногом и главом. Има добру технику и јак шут са обје ноге. Има све што је нападачу потребно - рекао је познати фудбалер Кевин-Принс Боатенг.

А, шта каже Лука?

- Фудбал ми је све откад сам био дијете. Проводио сам сваки дан на терену и, може се рећи, исплатило ми се. Када помислим да ћу морати да се пензионишем за око десет година. То ме плаши. Фудбал ми је све. Сви млади играчи се угледају на Месија и Роналда. Ја волим Ибрахимовића, али ми је идол Фалкао - казао је Јовић.