latinica  ћирилица
18/03/2019 |  14:09 | Аутор: СРНА

Пашалић: Мјере за привлачење младих на село

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић оцјењује да бројне мјере које је ово министарство увело како би привукли младе на село и даље не дају жељене резултате.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Он каже да је једна од подстицајних мјера да сваки млади агроном који је завршио Пољопривредни факултет, а потом се вратио на село и покренуо властиту производњу, добије финансијску помоћ од 20.000 КМ. 

- Нажалост, нема баш много заинтересованих да се врате на село, без обзира на новчани подстицај који нудимо - рекао је Пашалић за портал Агроклуб.

Као примјер наводи информацију да тренутно на бироима за запошљавање у Републици Српској има 450 агронома који чекају посао, умјесто да се врате на село и покрену властиту производњу. 

- Сви они углавном желе да раде у Министарству, некој агенцији или пак пољопривредној апотеци за 500, 600 или 700 КМ мјесечно, седам дана у седмици. То је погрешно, јер тамо не могу довољно да се развију - истиче Пашалић.

Он је поручио да млади агрономи имају прилику да буду свој газда на свом имању и да знања која су стекли на факултету примјене на властитом пољопривредном газдинству.

Пашалић каже да постоје и друге мјере кроз које Министарство настоји да привуче младе на село, као што је суфинансирање механизације од 35 одсто, ако је носилац пољопривредног газдинства млађи од 40 година.

На тај начин, појашњава он, покушавају да пренесу управљачку палицу са старије популације на млађу јер је са њима лакше комуницирати, боље познају нове технологије и лакше примјењују нова знања.

Пашалић истиче да је потпуно свјестан чињенице да рурални развој није само улагање у пољопривреду на селу већ и у путеве, здравствену заштиту руралног становништва, електрификацију и водоводе. 

- Кроз разне пројекте покушавамо да обезбиједимо ту инфраструктуру. У задњих неколико година смо кроз један ИФАД пројекат изградили више од 90 километара сеоских путева и 90 километара водоводне мреже. Нажалост, све ове мјере су и даље недовољне да задрже људе на селу - каже Пашалић.

Он истиче да је раније, приликом позива инвеститорима да улажу у пољопривреду као један од главних аргумената био да овдје имају јефтину радну снагу на селу, али да се и тај аргумент данас губи. 

- Већ сада је проблем наћи раднике у пољопривреди. Одговорити на питање како задржати младе на селу је јако тешко, али, ако се сви потрудимо, мислим да можемо успорити тај тренд, ако га већ не можемо зауставити - навео је Пашалић.