latinica  ћирилица
24/04/2019 |  12:27 ⇒ 12:42 | Аутор: sputniknews.com

Пекинг, први дан: Шта су све потписале Србија и Кина

Делегација Србије, коју предводи предсjедник Србије Александар Вучић, потписала је данас, првог дана посјете, у Пекингу више билатералних споразума.
Пекинг: Кина и Србија   (Фото:Ministarstvo) -
Пекинг: Кина и Србија (Фото:Ministarstvo)

Потпредсједница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је са конзорцијумом "Пауер констракшн компани оф Чајна и Азвирт (Азербејџан)" Меморандум о разумјевању о сарадњи ради реализације Пројекта изградње обилазнице око Београда на ауто-путу Е70/Е75 и теретне обилазне пруге, дионица: Бубањ Поток-Панчево (Сектор Ц).

Дужина дионице Бубањ Поток-Панчево је око 31 километар и укључује нови друмско-жељезнички мост преко Дунава код Винче.

Процијењена вриједност извођења радова оквирно износи око 500 милиона евра.

Изградњом обилазнице омогућиће се повезивање Коридора 10 и Коридора 11 на прстену око Београда, који ће бити саобраћајно чвориште регионалних путева, омогућиће бржи развој Београда и измјештање транзитног саобраћаја из центра.

Михајловићева је са кинеском компанијом ЦРБЦ потписала и Општи уговор за реконструкцију и модернизацију дионица пруге на Коридору 10, дионице Београд-Ниш-Прешево-државна граница са Републиком Сјеверном Македонијом.

Реконструкција комплетног жељезничког Коридора 10 кроз Србију је важна због жељезничког повезивања централне Европе са луком Пиреј.

То је уједно и стратешки циљ сарадње Србије са Кином - развој и промоција руте копненог дијела Поморског пута свиле- железничко-друмског коридора од луке Пиреј до Централне и Средње Европе са стратешком рутом преко територије Србије.

Потпредсједница Владе је потписала и Меморандум о разумевијању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Министарства трговине Кине о образовању Радне групе за инвестициону сарадњу.

Радна група, како је предвиђено, образује се у циљу унапређења билатералних, економских и трговинских односа, јачања инвестиционе сарадње у различитим областима, у циљу размјене информација о законима, прописима, политикама и другим сродним информацијама које нису повјерљиве природе, а односе се на инвестиције и др.

Радна група ће радити у оквиру постојеће Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу Србије и Кине, а њени главни задаци су инвестициона сарадња, сарадња у инфраструктури, олакшавање инвестиција, регионална инвестициона сарадња, промоција инвестиција у индустрију, финансирање финансијских институција.

Потписала је и Меморандум о разумијевању између Србије и компаније "Пауер констракшн корпорејшн оф Чајна" о сарадњи у вези са реализацијом пројекта "Београдски метро".

Основ за потписивање Меморандума је Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Србије и Владе Кине потписаног августа 2009, али и добра сарадња са кинеским партнерима на досадашњим пројектима.

Меморандум ће омогућити блиску сарадњу страна у припреми прихватљивих техничких, комерцијалних и финансијских решења за развој пројекта, а стране ће предузети и активности у виду имплементације и финансирања пројекта путем јавно-приватног партнерства или других изводљивих модела финансирања на основу међусобних договорених услова и склапања даљих уговора.

Министарка Михајловићева ће потписати током посјете Кини и Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Кине.

Вриједност пројеката Србије и Кине у области саобраћајне инфраструктуре износи укупно око 7,5 милијарди евра.

Министар финансија Синиша Мали потписаће током посјете Уговор о финансирању радова на изградњи дионице ауто-пута на Коридору 11 Прељина-Пожега са кинеском ЕXИМ банком.

Уговор се тиче дионице дужине 30,9 километара, а вриједност изградње је 523,53 милиона долара (450 милиона евра). Извођач је кинеска компанија "ЦЦЦЦ", а рок за извођење радова је 36 мјесеци.

Скоро једну трећину трасе чине мостови и тунели - укупно три тунела и 35 мостова.

Овај ауто-пут, који повезује три локалне самоуправе - Чачак, Лучане и Пожегу и 2 округа - Моравички и Златиборски, важан је не само за бржи развој овог дијела Србије, а прије свега Моравичког округа, него и за регионално повезивање.

Код Пожеге ће се укрштати ауто-путеви који иду ка Босни и Херцеговини (ауто-пут Београд-Сарајево) и ка Црној Гори (Коридор 11), а код Чачка се Моравским коридором повезују Коридор 11 и Коридор 10, ка Бугарској и Грчкој.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић потписао је данас три споразума са кинеском компанијом ЦРБЦ, којима се стичу услови за почетак радова на реализацији пројекта српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

Потписани су Уговор о развоју пројекта, Уговор о оснивању заједничке компаније, као и пословни план Српско-кинеског индустријског парка, који ће се простирати на 320 хектара у Борчи.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписао је данас Меморандум о разумијевању између Владе Србије и компаније "Хуавеј" за пројекат "Паметни градови".

Сврха потписивања тог документа јесте развој стратегије паметних градова кроз позиционирање компаније "Хуавеј" као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе попут Београда, Ниша, Новог Сада и других.

Министар рударства и енергетике Александар Антић потписаће у Кини План билатералне сарадње између Владе Србије и Народне Кине у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Тамара Обрадовић, идејни творац овог пројекта, уредница Друштва српско-руског пријатељства из Панчева и докторанд економије на Финансијском универзитету при Влади РФ у Москви, посебно истиче да ће Друштво наставити са објављивањем савремених бајки српских и руских аутора на оба језика, како би најмлађи љубитељи књиге у Србији и Русији одрастали уз приче које ће им открити блискост руског и српског језика, културе и традиционалних вриједности.

Повезане вијести:

Дочек за Вучића у Пекингу уз гарду кинеске војске