latinica  ћирилица
17/05/2019 |  12:08 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Лут фест: Гран при за Позориште лутака Мостар

Гран при скулптуру Златна анима за најбољу представу на 20. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест Источно Сарајево стручни жири додијелио је Позоришту лутака Мостар за представу "Прича о изгубљеном времену", у режији Тамаре Кучиновић.
Лут фест - додјела фестивалских награда - Фото: СРНА
Лут фест - додјела фестивалских наградаФото: СРНА

У представу су складно уклопљене и обједињене све компоненте које треба да има једна добра и значајна представа. Одлична идеја, порука, режија, драматургија, сценографија, глумачка игра и специфична естетика представе, наводи се у образложењу одлуке стручног жирија, кога чине Наумов Николај Петрович из Русије, Боњо Лунгов из Бугарске и Предраг Бјелошевић из Републике Српске.

Жири истиче да су током 20. Лут феста били у прилици да виде веома различите луткарске представе, од истраживачких форми до ансамбл представа, различитих луткарских система и начина постизања лутковности, што је био разлог да жири затражи да се због специфичности и разнообразности луткарских представа број награда повећа, како би позоришта и представе које су изведене на сљављеничком Лут фесту добиле заслужену награду за оригиналност појединих сегмената.

Награда за најбољу режију додијељена је Кучиновићевој за режију првонаграђене представе "Прича о изгубљеном времену".

Жири је одлучио да награду за најлутковитију представу Камена рука "Хенрик Јурковски" додијели Дјечијем позоришту Републике Српске за представу "Медвједић Тимотеј", у режији Јарослава Антоњука, награда за оригиналну идеју Луткобаз додијељена је позоришту "Veеrk 89" из Аустрије за представу "Џумбус", у режији Петера Куса, док је награда за креацију лутке Краљице гуштера у представи "Бајка о чаробном камену", Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда, додијељена Зорани Милошаковић Тасић.

Награда за естетско и техничко рјешење лутака припала је Надии Империо за представу "Под жицама", луткарског позоришта Кроникокаб из Италије, док је награда за сценографију и костим равноправно додијељена Наталији Гочевој за представу "Извини мама", Дечијег позоришта Суботица, и Прземиславу Карвовском за представу "Медвједић Тимотеј".

Алек Родић добио је награду за оригиналну музику у представи "Гињол", Позоришта лутака Пинокио из Београда.

Награда за анимацију Медвједице отишла је у руке Данке Балаћ, Ворос Имелди и Кочис Ендреуа у представи "Извини мама", као и Даворину Динићу за плес шеика у представи "Мала принцеза", Позоришта лутака Ниш.

Награде за анимацију додијељене су и колективу представе "Прва прича" позоришта "Точка на И" из Хрватске, Андрији Поша за анимацију пса у представи "Царски певачи" Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина и Димитру Димитровом за три улоге у представи "Мала жаба", Луткарског позоришта "Георги Митев" из бугарског града Јамбола.

Амсамбл представе "Извини мама" добитник је и награде за колективну анимацију лутака и глумачку игру.

Награда за глумачко остварење фестивала додијељена је Игору Видачковићу за улогу Петје у представи "Прича о изгубљеном времену".

Жири је одлучио да додијели и три специјалне награде - Специјална глумачка награда за Зорана Тодоровића, полицајца у представи "Гињол", Специјална награда жирија за комуникацију са најмлађом публиком за Рона Аелбрехта за представу "Ким, мало црно пиле", Луткарског позоришта "Влиндерс" из Белгије, и Специјална награда за очување и атмосферу Андерсенове бајке "Палчица" за Позориште "Туулевски" из Естоније.

Жири новинара и критике у саставу Александар Саша Грандић, Младен Јанковић и Огњен Беговић одлучио је да награду "Магија луткарства" - Радослав Лазић додијели Позоришту лутака Мостар за представу "Прича о изгубљеном времену", у режији Тамаре Кучиновић.

Овај жири сматра да представа у цијелости одсликава симболичко-поетичку композицију искрене луткарске магије.

Чувајући сјећање на изузетног професора доктора Радослава Лазића, који је дао немјерљив допринос развоју позоришне, а нарочито луткарске сцене, како у БиХ и Републици Српској, тако и широм региона, у Европи и свијету, можемо ову награду додијелити с циљем да Позориште лутака Мостар настави да унапређује позоришни, луткарски израз и да истовремено магија луткарства траје и да никад не престане, образложио је жири своју одлуку.

Награду "Поетика луткарског израза" - Војислав Војо Вујановић жири новинара и критике 20. Лут феста додијелио је Дечијем позоришту Суботица за представу "Извини мама", у режији Тодора Валова.

У овој представи заступљена је потпуна анимација лутке главног јунака. Са друге стране костим, маска и лутка су прецизно израђени, једноставна сценографија, која је употпуности у функцији збивања, лака 'глума', анимација довели су до тога да представа има своју динамику, цјеловитост, ликовну естетику и поетику, све оне елементе које је нарочито цијенио Вујановић, наведено је у образложењу одлуке жирија.

Додјелом фестивалских награда, извођењем представе "Палчица" естонског позоришта "Туулевски", презентацијом радионице Фолклор кроз луткарство "Приче из старог млина" и дјечијим карневалом данас је Источном Новом Сарајеву завршен 20. Лут фест, чији је организатор Форум тетар Источно Сарајево.

Покровитељ овог фестивала, чији је мото био "Анима у срцу", били су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Генерални медијски покровитељ фестивала су СРНА и Радио-телевизија Републике Српске.

У оквиру пратећег програма фестивала одржан је већи број програма попут луткарског карневала, луткарских радионица, промоција књига и извођења плуткарских редстава и у Палама, Трнову, Калиновику, Источном Старом Граду, Хан Пијеску, Власеници, Зворнику и Милићима.