latinica  ћирилица
21/07/2019 |  09:51 ⇒ 12:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Галијашевић: Запад и даље користи Харадинаја за сопствене интересе

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић сматра да је Запад заинтересован за то да на власти на Косову остане противрјечни политичар као што је Харадинај.
Рамуш Харадинај - Фото: AFP
Рамуш ХарадинајФото: AFP

Галијашевић наводи да су Вашингтон и Брисел заинтересовани да на власти остане један такав политичар који би помагао Западу како би се вршио притисак на Србију и истиснула Русија са Балкана.

- Западне владе су партнери и саучесници у злочинима ОВК и њихових вођа као што су Харадинај, Тачи и други. Заједно су реализовали "пројекат Косово", који је подразумијевао прогон Срба, стварање квази државе и институција које би биле параван за организовани криминал, трговину оружјем и дрогом - каже Галијашевић за дневник Росијскаја газета.

При томе је Запад "затварао очи" на трговину људским органима, а сада се још спокојније односи према њиховој ратничкој реторици, додао је он.

По мишљењу Галијашевића, "Запад, а прије свега САД и Њемачка, намјеравају и даље да користе Харадинаја за сопствене интересе. И чиме он може за њих да буде вриједан? Само учешћем у међуетничким сукобима које они планирају, са циљем да се ослаби утицај и улога Србије на Балкану и стварењем пријетње по територијалну цјеловитост Србије".

Запад сматра да је притисак на Србију најбољи начин да се очува "државност" Косова, а такође ограничи утицај Русије на Балкану, сматра он.