latinica  ћирилица
16/11/2019 |  17:40 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Протести у Прагу против премијера и предсједника Чешке

У центру Прага данас је одржан протест против премијера и предсједника Чешке, уочи обиљежавања 30 година од Плишане револуције.
Протести у Чешкој - Фото: AP
Протести у ЧешкојФото: AP

Према процјенама полиције, окупило се око 200.000 људи, а организатори кажу да је на протесту учествовало око 250.000 људи.

Демонстранти из цијеле Чешке испунили су Трг Летна, гдје су у новембру 1989. године одржавани велики скупови када је оборен комунистички режим, неколико седмица након пада Берлинског зида.

Многи су узвикивали "Ми смо овдје!", попут демонстраната од прије 30 година.

Организатори желе да премијер Андреј Бабиш прекине послове своје фирме "Агроферт" због сукоба интереса или да се повуче до краја године.

- Неки политичари не схватају зашто смо ми овдје, а други не желе да кваре викенд - рекао је Бењамин Рол, један од вођа Удружења "Милион тренутака за демократију", које је организовало протесте.

Он је додао да борба за демократију никада не престаје.

Рол је рекао да Бабиш и предсједник Чешке Милош Земан нису подобни да обављају своје функције.

Земан је протесте описао као недемократске јер демонстранти не поштују одлуку којом су одбачене оптужбе за превару против Бабиша, као и чињеницу да је парламент одбацио иницијативу за опозив предсједника.

- Желим да нагласим да је Бабиш имао 1,5 милиона гласова на изборима, а ја сам имао 2,85 милиона. У односу на те податке, број људи на Тргу Летна је сасвим мали - рекао је Земан у интервјуу за веб сајт "ПарламентниЛисти".