latinica  ћирилица
28/09/2020 |  08:24 | Аутор: Б92

Градоначелник Ријеке: Историја се понавља, сјетите се како је почео фашизам у Европи

Градоначелник Ријеке Војко Оберснел коментаридао је бројне реакције на инсталацију црвене звијезде на један ријечки небодер.
Војко Оберснел (Фото: novilist.hr) -
Војко Оберснел (Фото: novilist.hr)

Он је окривио и државну власт која не реагује на вербалне пријетње након чега оне ескалирају, пренио је Т портал.

- Ја и даље не видим шта је спорно у тој звијезди, она је дио наше историје, историјска је чињеница да се под том звијездом велики дио Истре, Далмације, Ријеке вратио у састав Хрватске и да је питање гдје би данас била Ријека и Истра да није било побједе НОБ-а у Другом свјетском рату - рекао је ријечки градоначелник за регионалну тв Н1.

Неприхватљиво је, истиче, да сада сви осуђују једну умјетничку инсталацију и подилазе групици људи који тумаче историју на потпуно погрешан начин.

- Нико не реагује када су пријетње вербалне па онда то заврши нападом на ординацију мог замјеника Николе Иваниша, а питање је што је сљедеће - напад на некога од нас? Ми смо спремни, али је питање може ли друштво то толерисати на такав начин - казао је Оберснел.

- Историја се нажалост понавља, сјетимо се како је кренуо фашизам у Европи, прво су биле вербалне пријетње, па су се палиле књиге, а онда су људи завршили у концентрационим логорима. Можда је то преоштро рећи да је то зачетак фашизма, али то тако почиње - закључује Оберснел.