latinica  ћирилица
10/10/2020 |  12:41 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Одржана здружена тактичка вјежба "Садејство 2020" (ФОТО/ВИДЕО)

На Пештерској висоравни одржана је здружена тактичка вјежба са бојевим гађањем Војске Србије "Садејство 2020".
"Садејство 2020" - здружена тактичка вјежба (фото: avucic Instagram) -
"Садејство 2020" - здружена тактичка вјежба (фото: avucic Instagram)

Вјежби на полигону "Пештер" присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, предсједник Србије Александар Вучић, министар одбране Србије Александар Вулин, премијерка Србије Ана Брнабић, начелник генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и други званичници.

"Садејство 2020" - здружена тактичка вјежба (фото: РТРС)

На вјежби је учествовало око 2.800 припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, више од 150 борбених и неборбених возила и борбених система и око 40 ваздухоплова.

Вјежба је почела предајом рапорта предсједнику Србије, који је дао знак за њен почетак.

 

      View this post on Instagram

Официри, подофицири и војници, здраво! Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем Војске Србије "Садејство 2020" изводи се на Привременом полигону "Пештер".

A post shared by Александар Вучић (@avucic) on Oct 10, 2020 at 3:05am PDT

На Пештерској висоравни и у ваздушном простору могли су да се виде авиони "миг 29", "орао и "супергалеб Г-4" и хеликоптери Ми-35, Ми-17В5, Ми-8, као и борбени хеликоптер "гама".

Приказан је и велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије, која је први пут заједно дејствовала на једној вјежби.

"Садејство 2020" - здружена тактичка вјежба (фото:ТАНЈУГ / ТАРА РАДОВАНОВИЋ)

Вјежба се састојала од седам секвенци, током које је приказано стање обучености команди и јединица Војске Србије у рјешавању тактичких и ватрених задатака током извођења здружене операције са тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага копнеен војске.

Припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде реализовале су хеликоптерски десант снага, неутралисање противника и специјални десант, уз коришћење најсавременије балистичке опреме, дронова и модернизованих борбених возила.

Приказано је дејствовање авиона "миг 29", "орао“ и "супергалеб Г-4, хеликоптера Ми-35, Ми-17В5, Ми-8, као и борбених хеликоптера "гама".

По циљевима су дејствовали и артиљериско ракетни систем "панцир с1" и "пасарс".

      View this post on Instagram

"Republika Srbija i svi njeni građani ponosni su na svoju vojsku. Mnogo oruđa i oružja je bilo koje ljudi do sada nisu mogli da vide. Pokazali su izuzetnu spremnost, spretnost i obučenost, ali i to da su dobro opremljeni. To je jedna drugačija slika Vojske Srbije. Ovo je vojska koja je spremna i obučena da sačuva svoju zemlju." Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije „Sadejstvo 2020“.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 10, 2020 at 4:23am PDT

Приказан је и велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије, која су први пут заједно дејствовала на једној вјежби.

Приказани су и дигитализовани ракетни системи "огањ" и "морава", беспилотна летјелица "врабац", борбено роботизовано возило "милош", самоходне хаубице "нора", "гвоздике" и минобацачи, модернизована борбена возила, оклопно возило "лазар три" и модернизовани тенк М-84.

Вјежба је завршена скоком два припадника 63. падобранске бригаде који су носили заставу Србије и заставу Војске Србије, а приземљили су испред командном мјеста.