latinica  ћирилица
26/01/2021 |  09:27 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Којић: Подршка Турковићеве Махмуљину - велики шамар суживоту

Подршка министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину, неправоснажном осуђеном за злочине над заробљеним Србима, представља велики шамар суживоту, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

Којић је навео да порука Турковићеве да је "пресуда Махмуљину пресуда свима који су бранили своју земљу од најезде злочинаца" представља од раније познат став и однос бошњачке политике према догађајима током деведесетих година прошлог вијека у БиХ.

Према његовим ријечима, матрица је потпуно иста, у шта се јавност увјерила и претходних дана након иступања страначког шефа Бисере Турковић - Бакира Изетбеговића, лидера СДА, а који је Србе назвао "лошим народом".

Он је рекао да ратнохушкачке поруке не могу да допринесу помирењу, а да је изјава Турковићеве порука да је тешко градити суживот.

- То је велики шамар суживоту. Порука суживота долази из Републике Српске, а изјавама које дају Бакир Изетбеговић и Бисера Турковић дефинитивно се шаљу поруке да Бошњаци не желе суживот са Србима - рекао је Којић за "Независне новине", реагујући на изјаву Турковићеве о пресуди Махмуљину, који је првостепено осуђен на јединствену казну од 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Којић је рекао да изјава ратне амбасадорке, те поратног министра Бисере Турковић, која се, како је навео, "према неким изворима доводи у везу са доласком радикалних исламиста у БиХ", дефинитивно није ништа ново.

Предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске Милан Мандић рекао је да је Турковићева компромитована личност у свим погледима и да Срби залужују да хитно буде смијењена са функције коју обавља.

- Она не заступа уопште БиХ. Она заступа само Федерацију БиХ, брани ратне злочинце - рекао је Мандић за "Независне новине".

Предсједник Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић рекао је да нови поступак Турковићеве представља глорификовање свих злочина које је чинио одред "Ел муџахедин".

"Ту имате ону причу о `лошем народу` која је потпуно истовјетна и код Бисере Турковић и код Бакира Изетбеговића, а била је веома слична и код покојног Алије. Сама конституција СДА, као политичке партије која се сматра најважнијом код Бошњака, нема никакве везе са перцепцијом државе, заједништва и суживота, већ искључиво потребом да један народ влада другим народом", рекао је Стевандић за "Независне новине".

Суд БиХ осудио је у петак, 22. јануара, првостепеном пресудом команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на јединствену казну од 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године. Махмуљин је крив јер је у својству команданта пропустио да спријечи чињење нечовјечних дјела припадника одреда "Ел муџахедин".

Турковићева је на својој "Фејбук" страници, што су пренијели бројни портали, написала да "то није пресуда Махмуљину, већ пресуда свима који су бранили своју земљу од најезде злочинаца".