latinica  ћирилица
17/06/2021 |  19:48 | Аутор: Агенције

Умро први предсједник Замбије Кенет Каунда

Први предсједник Замбије Кенет Каунда, отац независности земље којом је управљао 27 година, умро је данас у 98. години, јавила је влада, а преносе свјетске агенције.
Кенет Каунда (Фото: Wikimedia Commons) -
Кенет Каунда (Фото: Wikimedia Commons)

Умро је мирно у 14.30 у болници, рекао је секретар владе Симон Мити на националној телевизији.

Бивши шеф државе примљен је у болницу у понедјељак у Лусаки, главном граду Замбије због упале плућа, преноси Франс прес.

Замбија се тренутно бори са скоком броја ковид случајева и Каунда је примљен у војну болницу у Лусаки која је центар за лијечење ковида-19.

Каунда је био вођа у кампањи којом је окончана британска колонијална владавина и постао је први демократски изабран предсједник Замбије 1964. године. Водио је земљу која је постала једнопартијска држава до 1991, када је поражен у изборима после увођења вишепартијског система, преноси агенција АП.

Каунда је током своје власти Замбију претворио у центар за антиколонијалне групе које се боре за окончање владавине бијеле мањине у јужноафричким земљама укључујући Анголу, Мозамбик, Намибију, Јужну Африку и Зимбабве.

Каунда је дозвољавао герилским организацијама да држе војне базе, кампове за обуку, центре за избјеглице и управне канцеларије.

Каундин син је у објави о његовој смрти написао:

- Са жаљењем вас обавјештавам да смо изгубили Мзеа. Молимо се за њега - рекао је Каундин син употребљавајући израз на Свахилију који означава поштовање за старијег.