latinica  ћирилица
03/12/2021 |  15:08 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Уставни суд у јануару о спору у вези концесија за хидроелектране на Дрини

Уставни суд БиХ одгодио је до јануара наредне године одлучивање о привременој мјери која се односи на захтјев за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске насталог у вези са додјелом концесија.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Ради се о захтјеву 24 посланика Представничког дома који оспоравају изградњу хидроелектрана "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци" на ријеци Дрини.

Српска и Србија договориле су изградњу хидроелектрана у горњем току Дрине, а посланици Представничког дома траже да се договор суспендује и да БиХ буде кључни актер у преговорима о том пројекту.

Када је ријеч о ношењу браде у Оружаним снагама БиХ, Уставни суд БиХ прецизирао је да је коначну и обавезујућу одлуку донио док није било поднесеног захтјева који се односи на оцјену уставности за ношење хиџаба.

Објашењење из суда је услиједило због, како су навели, веома нејасних и непрецизних иступа и изјава у медијима поводом јучерашње одлуке по апелацији лидера СДА Бакира Изетбеговића.

- Уставни суд је у тој одлуци одлучивао само и искључиво о ношењу браде од стране војника у Оружаним снагама БиХ - истакнуто је у саопштењу и додаје се да је таква одлука услиједила јер је то био једини захтјев подносиоца захтјева.