latinica  ћирилица
26/12/2021 |  15:45 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Додик: Њемачка министарка Бербок позива на санкције, а никада није била овдје (ВИДЕО)

Српски Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у интервјуу за Wелт да нова министарка спољних послова Њемачке Аналена Бербок, позивајући на санкције против њега, показује да "нема појма о нашем животу, јер никад није била овдје".
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

- Мени се увођење санкција не чини примјереним за њемачку демократију. Зашто би Њемачка или било која друга држава требала владати нашом земљом? Влада Њемачке треба да ради са демократски изабраним званичницима. На ову функцију сам изабран са 60 посто гласова. А министарка представља странку која није највећа у Њемачкој. Можда јој је потребан брз успјех и мисли да овдје може нешто постићи. Али успјех се мјери на крају, а не на почетку - истакао је Додик

Нагласио је да зна шта значи почетак мандата и да нова министарка има своје амбиције.

Додик је рекао да Дејтонски споразум предвиђа да високог представника морају именовати потписници, међу којима је и Република Српска, а потврдити га Савјет безбједности УН-а.

- Ништа од тога се није догодило. Жао ми је што господин Шмит мора проћи кроз све ово. Али никако не можемо дозволити да нам неко намеће законе само зато што је добра особа. Али добра је особа и моја мајка, то је најбоља особа на свијету па није високи представник - истакао је Додик.

Нагласио је да, ако Њемачка уводи санкције Русији, не може се очекивати ​​да ће Русија подржати њен приједлог за високог представника.

- Лично сам се срео са Путином много пута, укључујући и недавно. Он има одговорну позицију. Каже да је заинтересован да по сваку цијену одржи мир у БиХ. Поштује Устав. И држи се подаље од унутрашњих послова. Није као њемачка министарка, каже Додик.

Поновио је да не жели отцјепљење Српске, него заштиту Устава БиХ.

Додик је истакао да су проблем у БиХ странци, ни изабрани ни именовани, који праве неред у БиХ.

- Ми смо једина колонија у Европи - констатовао је Додик, подсјетивши да у БиХ не постоји национални, већ заједнички ниво што је утврђено Уставом БиХ и да Република Српска жели да се то поштује и ништа више од тога.

Појаснио је да, према Уставу, заједнички ниво није надлежан за војску, нити за порески систем, ни за судство, те да су за то одговорни ентитети.

Када је ријеч о војсци, Додик је појаснио да Република Српска има уставно право на војску и да је то предвиђено Дејтонским споразумом.

Подсјетио је да је Војска Републике Српске постојала до 2005. године када су странци слагали да би било боље да БиХ има заједничку војску, а сада је сасвим јасно да је то било погрешно.

- Ми нећемо муслиманску војску, а у том правцу то иде. Недавно је суд у Сарајеву пресудио да војници муслиманске вјероисповијести имају право да носе браде, да се припаднице Оружаних снага БиХ могу прекрити, а неке земље у Европи то забрањују у јавним просторима - навео је Додик и додао да ће о томе како ојачати повјерење у Оружане снаге БиХ бити разговарано наредних мјесеци.

Ако буде постигнут договор, нагласио је Додик, Република Српска би могла да остане дио тога, ако не - биће размотрене друге алтернативе