latinica  ћирилица
31/05/2023 |  13:03 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

"Апсурд да ОХР намеће закон да се поштују његове одлуке"

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је да је апсурд да ОХР може наметнути закон у којем ће тражити да се све одлуке високог представника поштују.
Зграда ОХР-Сарајево - Фото: РТРС
Зграда ОХР-СарајевоФото: РТРС

Коментаришући наводе да ОХР припрема измјене кривичног закона којима је предвиђено кривично гоњење за непоштовање одлука високог представника, Новић је нагласио да то де факто значи да је настао систем апсолутизма, те да БиХ треба да укине парламент и власт.

- То нема нигдје у свијету, нити се може довести у везу са демократским принципима - рекао је Новић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да се оваквим поступцима ОХР-а постепено удара оштар клин у БиХ јер се губи парламентаризам, те додао да се, према његовом мишљењу, у згради ОХР-а припремају много гори закони који ће угледати свјетло дана.

Делегат Клуба Српског народа Сњежана Новаковић-Бурсаћ нагласила је да је оно што ОХР ради са аспекта парламентарне демократије у БиХ ирелевантно, те да свако има право да машта и припрема шта год жели.

Према сазнањима Срне, Канцеларија високог представника припрема измјене Кривичног закона БиХ којим је предвиђено кривично гоњење за непоштовање одлука високог представника.

ОХР још није одговорио на упит Срне о овим сазнањима.