latinica  ћирилица
06/04/2024 |  11:54 ⇒ 15:08 | Аутор: РТРС

Руски медији о Орбановој посјети: Подршка Додику у борби против страног утицаја

Водећи руски медији извјештавали су о дводневној посјети делегације Мађарске на челу са премијером Виктором Орбаном Републици Српској.
Руски медији о посјети Орбана Српској - Фото: Screenshot
Руски медији о посјети Орбана СрпскојФото: Screenshot

Руска телевизија НТВ навела је да Додик посљедњих година води неравноправан рат са западним чиновницима, а да је та борба сада подигнута на нови ниво, јер Запад Додику пријети чак и хапшењем, тако да је Орбанова посјета дошла баш у право вријеме.

Додик је изјавио да Српска неће подржати антируске санкције и да неће дозволити њихово увођење на нивоу цијеле БиХ, те да Запад врши насиље над Српском зато што не дијели њихово мишљење и не уводи санкције Русији, те оцијенио да ће успјех Русије у њеној специјалној операцији утицати на то да нико не може да уништи Републику Српску.

Додик је за руску медијску платформу "Смотрим" рекао да је сама чињеница да није прихватила да уведе санкције Русији, сврстала Републику Српску у ред оних који су на страни Руске Федерације, те да цијели Запад на то гледа лоше.

Он је указао на незадовољство Запада што су им пропале санкције Русији које су остале без ефекта, додајући да нису срушиле ни Русију, ни њеног предсједника Владимира Путина, нису довеле до нереда, него су имале супротан ефекат. Оцијенио је да је резултат антируских санкција раст руске економије, њена флексибилност, могућност да се окрене другим тржиштима, као и чињеница да је предсједник Путин на посљедњим изборима добио највећи број гласова икада.

- Пошто у Русији нису могли ништа да ураде, они проналазе начин да овдје код нас покажу снагу, коју Америка без сумње има, вршећи над нама насиље зато што не дијелимо њихово мишљење - рекао је Додик.

НТВ је подсјетио да Додик не бира ријечи када каже да БиХ, као "набрзака склепана држава", никада није имала шансу за успјех и да је то посљедња западна колонија у Европи, као и да се Додик не плаши да дође у Москву и састане се са Путином.

У разговору за руску телевизију Додик је говорио и о Кристијану Шмиту и његовом нелегалном боравку у БиХ гдје се представља као високи представник. Ова руска телевизија подсјетила је да Шмитов мандат није потврђен у Савјету безбједности УН због Русије и Кине, као и да Додик назива Шмита њемачким туристом.

- Он је обична лажовчина иза којег стоји најнеуспјешнија њемачка влада посљедњих година. Питам Шмита: Шта ти Нијемац радиш овдје, хоћеш да поново 1941-1945 годину када су твоји Нијемци убијали Србе у концлогорима - рекао је Додик за НТВ.

Он је истакао да је зато за Републику Српску важно да Русија доведе до краја своју специјалну операцију, јер ће то дугорочно ојачати положај Русије и њених савезника, као и да на Балкану нико не може да уништи Републику Српску.