latinica  ћирилица
17/05/2024 |  16:38 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Мали матуранти из Гњилана у посјети Скупштини града Бањалука (ВИДЕО)

Ученици осмог разреда двије основне школе са подручја општине Гњилане-Косово допутовали су у Бањалуку, гдје ће боравити четири дана. Планирано је да дјеца обиђу Универзитетски клинички центар Српске, Дворану Борик, градски парламент, позориште и упознају се са свим знаменитостима и љепотама града на Врбасу.
Матуранти из Гњилана у посјети Скупштини града Бањалука - Фото: РТРС
Матуранти из Гњилана у посјети Скупштини града БањалукаФото: РТРС

Око 50 основаца са Космета, уживали су у обиласку Бањалуке, а посебно их је одушевила посјета Градској управи. Кажу да су први пут у највећем граду Српске, и додају да ће им ова посјета заувијек остати у лијепом сјећању.

Ученик Вук Миленковић захвалио је свима који су омогућили да дођу у Бањалуку.

- Први утисци су, мало је рећи, феноменални. Ово је наш први долазак и много смо срећни - рекао је Миленковић.

Ученица Антонија Васић рекла је да им је у Бањалуци много лијепо и да јој је драго што се сви заједно лијепо друже, те да се сви радују због предвиђених посјета.

Наставник инфирматике и разредни старјешина осмог разреда Дејан Поновић појаснио је да дјеца долазе из Косовског поморавља, те захвалио свим људима који су учествовали и организовали матурско путовање за дјецу која су први пут у Бањалуци.

Он је истакао да су услови рада у школамана подручју Гњилана изазовни и да није лако реализовати много тога, те да ова посјета и гостопримство много значе.

Из београдског удружења "Српска солидарност" кажу да су ученици захвалили на гостопримству и срдачном дочеку.

- Основце са територије Гњилане довли смо први пут у Бањалуку. Они који живе у овом дијелу Космета, довели смо да осјете слободу - рекао је представник овог удружења Душко Рожић.

Надам се да ћемо бити добри домаћини и показати да Бањалука и Српска воле Косово и наше људе тамо, рекао је предсједник Скупштине Града Љубо Нинковић.

"Они први пут излазе из тзв. "ратне зоне" из своје општине у оквиру натурске посјете, и изабрали су да то баш буде наша крајишка љепотица. Они ће овјде провести четири дана, а имаћемо прилику да им покажемо све љепоте нашег града - додао је Нинковић.

Хуманитарна организација "Српска солидарност" Београд и одјељење Бањалука организовали су бесплатну матурску екскурзију за основце из Гњилана и том приликом им уручиули захвалнице.