latinica  ћирилица
25/07/2017 |  17:35 ⇒ 26/07/2017 | 09:23 | Аутор: РТРС

Хан писао Звиздићу: Уговор о Транспортној заједници и акцизe морају бити ријешени (ВИДЕО)

Уговор о Транспортној зајединици и Закон о акцизама морају бити ријешени до краја септембра, поручио је комесар Европске уније за проширење Јоханес Хан, у писму предсједавајућем Савјета министара БиХ, Денису Звиздићу.
Јоханес Хан - Фото: РТРС
Јоханес ХанФото: РТРС

Истовремено, премијерка Жељка Цвијановић каже да проблем није Српска, него Савјет министара који се сада пробудио из "зимског сна" и након двоипогодишње позоришне представе одлучио да за свој нерад оптужи Републику Српску.

 Уговор о Транспортној заједници и Закон о акцизама – двије су то ствари око којих се политичари на свим нивоима највише споре. Да времена за чекање нема, потврдио је и Јоханес Хан.

- БиХ је већ парафирала Уговор о оснивању Траснпортне заједнице у фебруару, што је Вашој земљи дало довољно времена да се ријеше отворена питања у вези са његовим потписивањем. Декларација са Самита позива БиХ да потише Уговор о Траснпортној заједници што је прије могуће, а ја желим да додам да лидери региона и ЕУ очекују да Ви то потпишете у најскорије вријеме, истиче у писму Хан.

Проблем није Српска, него Савјет министара – поручује предсједница Владе , Жељка Цвијановић. "Сва бламажа" која је настала око Транспортне заједнице, поручује Цвијановићева, резултат је чињенице да Савјет министара БиХ мјесецима није водио никакве активности о овом питању, настојећи да заобиђе правила мехнизма координације.

- А онда су се пробудили из 'зимског сна' и двоипогодишње позоришне представе и одлучили да за свој нерад оптуже Српску. Ако мисле тако наставити и даље, слободно им било, али морам рећи да не могу више ни Европљане тако лако преварити празном причом. Уосталом, они су им то и ставили до знања током састанака у Бриселу, поручила је премијерка Цвијановић.

Механизам координације матрица је за рад – каже Жељка Цвијановић, уз поруку да теза како ЕУ не прихвата да се ресорни министри ротирају приликом представљања ставова БиХ у оквиру Транспортне заједнице ствар унутрашњег договора, а не прописа ЕУ.

- Тако је било и са акцизама и сетом закона који су дефинисани реформском агендом. Због таквог односа 'залеђен' је и аранжман с ММФ-ом и заблокирана средства ЕБРД-а и ЕУ, а сада и уговор о Транспортној заједници. Узалуд са нивоа БиХ покушавају 'пребацити лоптицу' у Српску, јер смо ми свој однос према реформама показали тиме што смо наше обавезе испунили прије седам мјесеци. Пошто ништа нису урадили како треба, сада би ствари 'ломили преко кољена, нагласила је Цвијановићева.

Да Савјет министара треба да прихвати ротацију поручује и Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Српске.

- Још у фебруару Влада Српске је упутила примједбе на споразум о Транспортној заједници, а сличне примједбе је имала и ФБиХ, јер нас муче исте бриге, али је два дана пред одржавање самита у Трсту, одједанпут то постало питање које је `услов свих услова`, што нас изненађује, јер смо били вољни да дођемо до рјешења, каже Трнинић.

Ставове Републике Српске о овим питањима Савјет министара БиХ до сада није уважавао. Да ли их је оштра порука из Европске уније бар на тренутак опаметила, знаће се након сједнице која у Сарајеву још траје.