latinica  ћирилица
23/03/2019 |  12:41 | Аутор: СРНА

Јадранко Прлић ускоро у британском затвору

Некадашњи премијер Херцег-Босне Јадранко Прлић, који је у Хагу осуђен на 25 година затвора, ускоро би требало да буде пребачен у британски затвор, наводи портал "Кликс".
Хаг:Прлић - суђење - Фото: Screenshot
Хаг:Прлић - суђењеФото: Screenshot

Према овом порталу, Прлић би требало да служи казну у затвору на једном од британских острва, а у опцији су Вајт или Мен.

Оба затвора су Б и Ц категорије у којима казне служе лица осуђена за тешка кривична дјела, а међу њима су сексуални преступници, силоватељи и педофили.

"Кликс" пише, позивајући се на извор близак Трибуналу у Хагу, да Прлић у овом случају нема право на жалбу, већ ће га стећи кад почне издржавати казну у затворској установи.

Исти извор наводи да је у протеклом периоду послато више захтјева у више земаља, али да су потврдно одговорили само из Велике Британије.

Хашки осуђеници се, према правилнику, једино не могу слати у Турску и Русију, рекао је тај извор.

У којој мјери су затвори у Великој Британији на лошем гласу говори и случај бившег генерала Војске Републике Српске Радислава Крстића кога су у затвору Вејкфилд у мају 2010. затворски чувари пронашли на поду затворске ћелије у локви крви.

Њега су напала тројица затвореника, након чега је смјештен у болницу, али је након тога успјешно хоспитализован.

Прлић и још петорица некадашњих званичника Херцег-Босне и припадника Хрватског вијећа одбране осуђени су пред Трибуналом у Хагу 20. новембра 2017. године на укупно 111 година затвора.

Јадранко Прлић добио је 25 година затвора, Бруно Стојић 20, као и Слободан Праљак, те Миливој Петковић, док је Валентин Ћорић осуђен на 16, а Берислав Пушић на 10 година затвора.

Праљак је у хашкој судници током читања пресуде узвикнуо "генерал Праљак није ратни злочинац и с презиром одбацујем вашу пресуду", те је потом попио отров из бочице коју је до тада скривао. Убрзо након тога је преминуо.

Истрага која је трајала донедавно није показала на који начин и у којем тренутку је он добио калиј-цијанид који је попио. Холандско тужилаштво је објавило како није утврђено да је почињено кривично дјело.