latinica  ћирилица
19/07/2019 |  09:38 | Аутор: СРНА

Вулин: Да престане неоусташка политика

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је данас, поводом противљења предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић одлуци Уставног суда о повратку ћирилице у Вуковар, да би "био срећан када би престала та неоусташка политика".
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Ко год је хтио да укине ћирилицу, хтео је да укине и Србе. Ваљда ће Европа сад реаговати и да каже да је то срамота - рекао је Вулин за Радио-телевизију Србије.

Китаровићева је јуче подржала градоначелника Вуковара из редова ХДЗ-а Ивана Пенаву који се противи одлуци Уставног суда Хрватске о враћању ћирилице у Вуковар, односно на остваривање права на службену употребу српског језика и ћириличног писма на подручју тог града.

Она је послије састанка са Пенавом у Загребу, оцијенила да његово противљење испуњавању одлуке Уставног суда, није непоштовање, већ позив који она подржава.

Из кабинета предсједника Хрватске саопштено је да Китаровићева сматра изузетно важним подршку градоначелнику Пенави и "Вуковарчанима који већ више од четврт вијека трпе неправду насталу необјашњиво спорим и неефикасним дјеловањем институција".

Китаровићева је оцијенила да то изазива осјећај неправде међу грађанима Вуковара, посебно међу хрватским ратним ветеранима, "али и припадницима српске заједнице која се стигматизује".