latinica  ћирилица
31/03/2022 |  13:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: Турска спремна да гарантује за Украјину

Турска је спремна да принципијелно гарантује за Украјину, али детаљи таквог формата треба да се разраде, изјавио је данас турски предсједник Тајип Ердоган и додао да је одлука Москве да ублажи обим операција у близини Кијева и Чернихива "заиста важна".
Реџеп Тајип Ердоган, преговори у Истанбулу (Фото:  EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE) -
Реџеп Тајип Ердоган, преговори у Истанбулу (Фото: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

Турска је чланица НАТО-савеза и дијели поморску границу са Украјином и Русијом у Црном мору, има добре везе са обје земље и понудила је да посредује у конфликту. Анкара подржава Украјину, али се противи санкцијама Москви, а ове седмице је била домаћин директних преговора двије стране.

Ердоган је рекао на лету из Узбекистана да су разговори у Истанбулу, гдје је Украјина предала Русији писане приједлоге за окончање рата, дали "значајан замах" овом процесу.

Турски предсједник је додао да ће поновити понуду предсједницима Украјине и Русије Владимиру Зеленском и Владимиру Путину да разговарају.

- Када је ријеч о гаранцијама, ми можемо да будемо једна од земаља које ће гарантовати за безбједност Украјине, спремни смо за то у принципу, али наравно детаље треба разрадити - рекао је Ердоган, а преноси станица НТВ.